6 sposobów na cukinię – jak wykorzystać to warzywo? - Inspirowane Smakiem

6 sposobów na cukinię – jak wykorzystać to warzywo?

cukinia, sposoby na cukinie

Jak wygląda cukinia nie trzeba nikomu tłumaczyć. To zielone, podłużne warzywo cieszy się w Polsce dużą popularnością. Większość doskonale zna smak aromatycznego leczo, w którym cukinia jest jednym z głównych składników. Cukinia to uniwersalne warzywo i można przygotować ją na wiele różnych sposobów. Jeśli nie masz pomysłu, co zrobić z cukinią, wypróbuj nasze inspiracje.

Makaron z cukinią

Bardzo proste, a zarazem smaczne danie. W wersji wegetariańskiej cukinia doskonale będzie smakowała z czerwoną soczewicą i rozmarynem. Pożywny i smaczny obiad można przygotować łącząc cukinię z bakłażanem, rukolą i kurczakiem. To danie będzie również doskonale smakowało w przypadku zamiany kurczaka na ser kozi lub feta. Można także połączyć ją z pomidorami i tuńczykiem. Wymienione dania można urozmaicić poprzez zastąpienie tradycyjnego makaronu makaronem z cukinii. Gotowe danie będzie lekkie i idealne na upalne dni. Makaron z cukinii można przygotować w spacjalnej maszynce lub krojąc ją obieraczką na długie wstążki.

Placki i burgery cukiniowe

Z tartej cukinii, jaja oraz bułki tartej z łatwością można przygotować zarówno placki, jak i burgery. Z ich wykonaniem poradzą sobie nawet początkujący amatorzy gotowania. Należy pamiętać, by cukinię dobrze odcisnąć przed dodaniem jej do masy na placki. Nadmiar wody spowoduje, że podczas smażenia placki będą się rozpadać. Aby podkreślić ich smak, wystarczy dodać oregano, czosnek, czarnuszkę lub zioła prowansalskie.

Zupa cukiniowa

Cukinia należy do warzyw o dużej ilości wody i doskonale nadaje się na zupy. Cukinię na zupę można pokroić w kostkę lub zetrzeć na tarce lub szatkownicy. Cukinia sama w sobie ma delikatny smak, który podkreśli dodatek rozmarynu, oregano lub mięty. Aby nadać zupie bardziej wyrazistego smaku, można dodać do niej pora lub czosnek.

Aby przygotować zupę krem z cukinii najłatwiej będzie ją zagęścić dodając do gotującego się wywaru ziemniaka.

Pasztet z cukinii

Jeśli szukasz alternatywy dla mięsnych produktów lub sposobu na urozmaicenie posiłków, wypróbuj pasztet z cukinii. Jest doskonały na kanapki i do jedzenia samodzielnie. Cukinię oraz inne warzywa należy zetrzeć na tarce, połączyć z jajkiem, mielonymi płatkami owsianymi oraz przyprawami (curry, gałka muszkatołowa, chilli) i piec w piekarniku.

Brownie z cukinii

Przepisy na dania z cukinii nie ograniczają się wyłącznie do wytrawnych wersji. Cukinię można podać również na słodko. Brownie z cukinią jest tego doskonałym przykładem. Mimo dodatku warzyw, ciasto w smaku jest intensywnie czekoladowe. Cukinię przed dodaniem do ciasta należy zetrzeć na tarce i odsączyć z nadmiaru wody. Zbyt duża ilość wody mogłaby negatywnie wpłynąć na konsystencję ciasta.

Ketchup z cukinii

Z cukinii można zrobić również ketchup. Za sprawą koncentratu pomidorowego ma intensywnie czerwony kolor i smakuje podobnie do tego z samych pomidorów. Ketchup można przygotować w wersji łagodnej z ziołami prowansalskimi i na ostro z dodatkiem papryczki chilli. Ketchup z cukinii będzie doskonałym dodatkiem do dań obiadowych, kanapek, tostów, zapiekanek, tortilli czy dań z grilla.

×