Artykuły

Świat kulinariów jest bogaty i ciekawy. Odkrywaj go razem z nami!

Kiedy produkt nie nadaje się już do spożycia?

Wielu z nas wyniosło z domu przekonanie, że gdy produkt jest uszkodzony tylko częściowo, wystarczy odkroić ten kawałek i można…

Nashi – jabłko czy gruszka?

Okazuje się, że z pozoru zwyczajny owoc może wywołać spore zamieszanie. Nashi na pierwszy rzut oka wygląda jak jabłko, a jednak jest gruszką! Ten wyjątkowy owoc to nie lada gratka dla osób, które lubią próbować nowych smaków.Dowiedz się więcej!

Kombucha – co to właściwie jest?

Kombucha to fermentowana, musująca herbata, która w ostatnich latach robi zawrotną karierę jako napój funkcjonalny. Słodki napój poddawany jest fermentacji przez tzw. grzybek herbaciany, nazywany też japońskim. Jej nazwa oznacza w Japonii – skąd pochodzi – herbatę z wodorostów.Dowiedz się więcej!

Gotowanie na parze – wady i zalety

Potrawy gotowane na parze kojarzą się z jedzeniem mdłym i bez smaku. Nie musi tak być! Poznaj triki, dzięki którym jedzenie gotowane na parze jest smaczne i aromatyczne. Jakie są plusy i minusy tego typu obróbki termicznej? Wyjaśniamy tajniki gotowania na parze.Dowiedz się więcej!

Mleka roślinne – jakie są ich rodzaje?

Mleka, a właściwie napoje roślinne, stają się coraz bardziej popularne. Często stają się zamiennikiem mleka krowiego, a ich zastosowanie w kuchni jest coraz szersze. Jakie są rodzaje mlek roślinnych? Sojowe, kokosowe, migdałowe, ryżowe… czym się od siebie różnią?Dowiedz się więcej!

Dzień Frytek

Frytki są doskonale znane na całym świecie. Ich amatorzy zachwycają się chrupiącą skórką i delikatnym środkiem. Mogą być przekąską lub dodatkiem do dania głównego. Z okazji Dnia Frytek warto poznać kilka ciekawostek na ich temat!Dowiedz się więcej!

Dzień czekolady

Czekolada jest uwielbiana na całym świecie. Jednak niewiele osób zna jej historię lub wie jak powstaje. Wbrew pozorom historia czekolady jest dłuższa niż mogłoby się wydawać!Dowiedz się więcej!

Święto hot-doga

Był burger, teraz czas na jego najlepszego kolegę, czyli podłużną bułkę z parówką – hot doga. Ten popularny i kiedyś dość ubogi w składniki fast-food, składający się z bułki, parówki, ketchupu i musztardy dziś można dostać w różnych rodzajach i kombinacjach smakowych Dowiedz się więcej!

Dzień Ostrej Papryczki Chili

Jej charakterystyczny smak ceniony jest w kuchni meksykańskiej, ale wzbogaci również wiele innych dań z różnych zakątków świata. Do jakich potraw warto jej użyć? Co zrobić z nadmiarem strączków? Oto krótki przewodnik po chili.Dowiedz się więcej!