Artykuły

Świat kulinariów jest bogaty i ciekawy. Odkrywaj go razem z nami!

Dzika róża

W Polsce krzewy dzikiej róży występują powszechnie. Nie jest to roślina wymagająca – rośnie na polach, łąkach, w parkach i przy drogach. Dosłownie wszędzie. Owoce dzikiej róży z powodzeniem można wykorzystać w kuchni na wiele sposobów, nie tylko do przygotowania pączków z różą. Co zrobić z owoców dzikiej róży?Dowiedz się więcej!

Sous-vide – nowoczesna metoda długiego gotowania

Jest wiele sposobów na obróbkę termiczną żywności. Jedną z najpopularniejszych jest smażenie. Jednak w ostatnim czasie coraz większą popularnością cieszą się dania przygotowywane metodą sous-vide. Najczęściej jest ona stosowana w restauracjach, jednak można dzięki niej przygotować potrawy również we własnej kuchni. Na czym polega sous-vide i czy warto tak eksperymentować z domowym jedzeniem?Dowiedz się więcej!

Światowy Dzień Makaronu

Wbrew pozorom to nie Włosi, ale Chińczycy jako pierwsi przygotowywali makaron. Jedzą go bowiem już od ponad 4 tys. lat. Makarony pochodzące z Azji są zróżnicowane jeśli chodzi o wykorzystywane rodzaje mąk. Produkuje się je z mąki ryżowej, sojowej, pszennej lub gryczanej. Z kolei tradycyjny włoski makaron przygotowuje się z pszenicy durum.Dowiedz się więcej!

Żurawina

Bogactwo składników odżywczych i doskonały dodatek. Do czego? Do jesiennych owsianek, sosów do mięs czy serów. Wzbogaca smak wielu dań, a dodatkowo można zrobić z niej pyszne soki i konfitury. Poznaj możliwości wykorzystania żurawiny i… daj się zaskoczyć!Dowiedz się więcej!

Światowy Dzień Jaja

Chyba każdy doskonale zna smak jajek. Co zrobić z jajek? Prawie wszystko! W kuchni można je wykorzystać na wiele sposobów. Doskonale sprawdzą się zarówno jako składnik, jak i podstawa dania.Dowiedz się więcej!

Ciasto francuskie – jak kreatywnie wykorzystać je w kuchni?

Ciasto francuskie można wykorzystać na wiele sposobów, a co najważniejsze poradzą sobie z nim zarówno początkujący, jak i doświadczeni miłośnicy gotowania. Jeśli brakuje pomysłów co zrobić z ciasta francuskiego, warto wypróbować nasze sprawdzone sposoby.Dowiedz się więcej!

Co warto uwzględnić w jesiennym menu?

Lato i jesień to pory roku, kiedy w sadach, ogrodach i na miejskich bazarkach pojawia się bogactwo lokalnych warzyw i owoców, z których można do woli komponować menu. Podpowiadamy, co jeść jesienią, by w pełni wykorzystać potencjał sezonowych warzyw i owoców.Dowiedz się więcej!

Pigwa – niedoceniany polski owoc

Wygląda jak niewyrośnięte jabłko, a smakuje jak cytryna. Dlatego właśnie bywa niedoceniana, a to błąd! Pigwa, choć niepozorna, ma w sobie ogromny potencjał, doceniany zwłaszcza w zimowe wieczory, ponieważ pigwa to doskonały dodatek do herbaty na zimę. Jakie ma właściwości i jak przyrządzić pyszności z tych cierpkich owoców?Dowiedz się więcej!

7 września: Święto Ziemniaka

Ziemniaki to pożywne i smaczne warzywa. Są chętnie przygotowywane w całej Polsce. Stanowią wręcz podstawę naszej diety. To poczciwe warzywo jest niezwykle uniwersalne i może być podawane na wiele sposobów.Dowiedz się więcej!