Świat kulinariów jest bogaty i ciekawy. Odkrywaj go razem z nami!
Sezon na wiele owoców rozpoczyna się właśnie w czerwcu. To prawdziwa gratka dla miłośników deserów z owocami i doskonała okazja, by cieszyć się ich naturalnie słodkim i orzeźwiającym smakiem. Jakie owoce wybrać do przygotowania deserów?Dowiedz się więcej!
Z pewnością wielu miłośników warzyw i owoców niecierpliwie wyczekiwało czerwca. Jest to czas, kiedy na targach, bazarkach czy w marketach różnorodność warzyw i owoców jest ogromna. Stragany i stoiska są pełne kolorów a wokół unosi się zapach lata. Czy wiesz, jakie produkty zalicza się do czerwcowych nowalijek? Jak najlepiej wykorzystać i podkreślić ich świeży smak? Dowiedz się więcej!
Tofu to wysokobiałkowy serek wytwarzany z mleka sojowego. W Chinach, z których pochodzi, jego tradycja sięga 2 tys. lat, a delikatny smak sprawia, że tofu ma wiele różnorodnych zastosowań. W Polsce stało się popularne dzięki kuchni wegańskiej i wegetariańskiej. Jak przyrządzić tofu, by było smaczne i jak wykorzystać je w kuchni? Oto krótki przewodnik.Dowiedz się więcej!
Żywność jest jednym z najważniejszych elementów naszego życia. Oprócz tego, jak jemy, istotne jest co jemy i skąd pochodzą poszczególne produkty spożywcze. Na jakie aspekty zwracać uwagę podczas zakupów? Jak zostać świadomym konsumentem? Czy zakupy spożywcze mogą mieć wpływ na kryzys klimatyczny?Dowiedz się więcej!
Zbliża się długi weekend majowy i wyczekiwana przez wielu majówka. Jak w obecnych czasach grillować? Jak przestrzegać zasad bezpieczeństwa? Czy można grillować nie mając własnego ogródka?Dowiedz się więcej!
Coraz więcej osób decyduje się na samodzielne pieczenie chleba czy bułek. Pozwala to ograniczyć codzienne wizyty w piekarni lub sklepie. Samodzielny wypiek domowego chleba nie jest aż tak trudny, jak mogłoby się wydawać. Jest to również możliwe w przypadku braku drożdży.Dowiedz się więcej!
Zrób krok w stronę natury, czyli yerba i matcha – do czego je wykorzystać, by codzienne dania nabrały nowego smaku?Dowiedz się więcej!
Kuchnia francuska to znacznie więcej niż bagietka, ser, żabie udka i wino. Jest różnorodna, pełna smaków i aromatów. Francuskie specjały mają wielu miłośników na całym świecie. Co je się we Francji? Czego warto spróbować?Dowiedz się więcej!
Jarmuż uważany jest za superfood, czyli żywność, która ma szczególnie dobry wpływ na organizm. Jakie właściwości ma jarmuż i dlaczego warto włączyć go do diety?Dowiedz się więcej!