Artykuły

Świat kulinariów jest bogaty i ciekawy. Odkrywaj go razem z nami!

5 września: Dzień Pizzy

Na świecie, wśród najpopularniejszych dań na pierwszym miejscu wymieniana jest pizza, czyli drożdżowy placek focaccia, posmarowany sosem pomidorowym z mozzarellą. To oczywiście wersja podstawowa, bo odmian pizzy jest mnóstwo. Jaka jest historia pizzy? Jakie są rodzaje pizzy? Oto krótki przewodnik po daniu uwielbianym na całym świecie.Dowiedz się więcej!

Domowy chleb – co musisz o nim wiedzieć?

O tym jak bardzo lubimy dobry, świeży chleb świadczą długie kolejki do piekarni oferujących tradycyjne wypieki bez polepszaczy. A także to, ile jesteśmy w stanie zapłacić za dobry chleb. Pyszny, zdrowy, z chrupiącą skórką i ulubionymi dodatkami można upiec samodzielnie, to naprawdę nic trudnego.Dowiedz się więcej!

Kiedy produkt nie nadaje się już do spożycia?

Wielu z nas wyniosło z domu przekonanie, że gdy produkt jest uszkodzony tylko częściowo, wystarczy odkroić ten kawałek i można…

Nashi – jabłko czy gruszka?

Okazuje się, że z pozoru zwyczajny owoc może wywołać spore zamieszanie. Nashi na pierwszy rzut oka wygląda jak jabłko, a jednak jest gruszką! Ten wyjątkowy owoc to nie lada gratka dla osób, które lubią próbować nowych smaków.Dowiedz się więcej!

Kombucha – co to właściwie jest?

Kombucha to fermentowana, musująca herbata, która w ostatnich latach robi zawrotną karierę jako napój funkcjonalny. Słodki napój poddawany jest fermentacji przez tzw. grzybek herbaciany, nazywany też japońskim. Jej nazwa oznacza w Japonii – skąd pochodzi – herbatę z wodorostów.Dowiedz się więcej!

Gotowanie na parze – wady i zalety

Potrawy gotowane na parze kojarzą się z jedzeniem mdłym i bez smaku. Nie musi tak być! Poznaj triki, dzięki którym jedzenie gotowane na parze jest smaczne i aromatyczne. Jakie są plusy i minusy tego typu obróbki termicznej? Wyjaśniamy tajniki gotowania na parze.Dowiedz się więcej!

Mleka roślinne – jakie są ich rodzaje?

Mleka, a właściwie napoje roślinne, stają się coraz bardziej popularne. Często stają się zamiennikiem mleka krowiego, a ich zastosowanie w kuchni jest coraz szersze. Jakie są rodzaje mlek roślinnych? Sojowe, kokosowe, migdałowe, ryżowe… czym się od siebie różnią?Dowiedz się więcej!

Dzień Frytek

Frytki są doskonale znane na całym świecie. Ich amatorzy zachwycają się chrupiącą skórką i delikatnym środkiem. Mogą być przekąską lub dodatkiem do dania głównego. Z okazji Dnia Frytek warto poznać kilka ciekawostek na ich temat!Dowiedz się więcej!

Dzień czekolady

Czekolada jest uwielbiana na całym świecie. Jednak niewiele osób zna jej historię lub wie jak powstaje. Wbrew pozorom historia czekolady jest dłuższa niż mogłoby się wydawać!Dowiedz się więcej!