Świat kulinariów jest bogaty i ciekawy. Odkrywaj go razem z nami!
Nic tak nie poprawia humoru jak deser. Słodki akcent na zakończenie obiadu bywa bardziej wyczekiwany od dania głównego i to nie tylko przez najmłodszych. Suflet, panna cotta, tiramisu, crème brûlée – czy naprawdę są takie trudne do zrobienia? Oto 5 najlepszych deserów!Dowiedz się więcej!
Tłusty Czwartek coraz bliżej. Warto już teraz zaplanować przekąski na to wyjątkowe święto, które w tym roku wypada 20 lutego.…
Jak romantycznie, ale zarazem oryginalnie spędzić walentynkowy wieczór? Kolacja we dwoje zawsze brzmi dobrze, zwłaszcza, jeśli zostanie przygotowana samodzielnie, a na dodatek z dostępnych w kuchni afrodyzjaków! Jakie produkty to popularne afrodyzjaki i co podać na walentynkową kolację, by rozpalić płomień miłości?Dowiedz się więcej!
Dieta nordycka jest polecana przez dietetyków oraz Światową Organizację Zdrowia (WHO) jako jeden z najlepszych modeli żywienia. Związane jest to z udowodnionym, korzystnym wpływem stosowania tego modelu na zdrowie całego organizmu. Na czym polega dieta nordycka? Na jakich produktach bazuje i jakie daje korzyści zdrowotne?Dowiedz się więcej!
Początek roku to dla wielu okres postanowień noworocznych. Jednym z najczęściej wybieranych jest zmiana diety lub nawyków żywieniowych. Jak wprowadzić postanowienia w życie? Jak wygląda zbilansowana dieta? Dowiedz się więcej!
W wielu domach w dalszym ciągu pielęgnuje się tradycję przygotowywania 12 dań na Wigilię. W zależności od regionu Polski, część potraw stawianych na wigilijnym stole może się między sobą różnić, jednak omówione przez nas „klasyki” powinny być doskonale wszystkim znane. Dowiedz się więcej!
Farsz to podstawa wielu wigilijnych dań. To on nadaje im smaku i wyrazistości. Z tego względu należy z uwagą wybrać jego składniki. Odpowiednio dobrany farsz pozwoli na urozmaicenie dań na wigilijnym stole.Dowiedz się więcej!
Na wigilijnym stole nie może zabraknąć ryby. Karp to tradycja, choć wbrew pozorom niezbyt odległa, bo dopiero po II wojnie światowej to właśnie karp stał się rybą świąteczną. Wcześniej na polskich stołach gościły sandacze i szczupaki, a w mniej zamożnych domach stynki. Także dziś obok karpia na wigilijnej kolacji coraz częściej goszczą inne ryby. Jaką wybrać i jak przyrządzić?Dowiedz się więcej!
Tłuszcz, znajdujący się w miąższu awokado, zasługuje na szczególną uwagę, ze względu na korzystny wpływ na funkcjonowanie organizmu człowieka. Dowiedz się więcej!