Awokado – cenne źródło zdrowego tłuszczu - Inspirowane Smakiem

Awokado – cenne źródło zdrowego tłuszczu

awokado

Z botanicznego punktu widzenia awokado jest owocem. Jednak patrząc na jego właściwości nie przypomina żadnego z dobrze nam znanych owoców. Pod kątem wartości odżywczych, a zwłaszcza pod kątem zawartości tłuszczu, bliższy jest orzechom. Tłuszcz, znajdujący się w miąższu awokado, zasługuje na szczególną uwagę, ze względu na korzystny wpływ na funkcjonowanie organizmu człowieka.

Awokado – tłusty owoc

W przeciwieństwie do pozostałych owoców, awokado charakteryzuje się wysoką zawartością tłuszczu. Nie jest to jednak zwykły tłuszcz. Tłuszcze roślinne są cenne dla ciała i narządów, ponieważ korzystnie wpływają na ich pracę. Miąższ awokado kryje w sobie cenne i niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe tj. NNKT. Są one obecne wyłącznie w produktach pochodzenia roślinnego. Zalicza się do nich kwasy omega-3, – 6 oraz – 9. W przypadku kwasów tłuszczowych bardzo ważna jest ich proporcja. Poszczególne produkty roślinne cechuje odmienna zawartość kwasów tłuszczowych i ich wzajemny stosunek. Awokado charakteryzuje się ich korzystną proporcją, co jest jego dodatkową zaletą.

Oprócz wspomnianych wyżej kwasów tłuszczowych miąższ awokado zawiera wiele cennych składników odżywczych takich jak:

  • witamina E,
  • witaminy z grupy B (w tym kwas foliowy),
  • betakaroten,
  • błonnik,
  • magnez,
  • potas,
  • żelazo,
  • luteinę.

W połączeniu z obecnymi w miąższu awokado kwasami tłuszczowymi, składniki te korzystnie wpływają na funkcjonowanie całego organizmu. Dlatego warto, by awokado pojawiało się regularnie w diecie.

Wpływ awokado na zdrowie

Tłuszczy roślinnych, a zwłaszcza tych z awokado, nie należy się obawiać. Dzięki odpowiedniej proporcji kwasów tłuszczowych regularnie spożywane awokado ma wpływ na stężenie cholesterolu we krwi. Powoduje on spadek poziomu „złego” cholesterolu (LDL) a jednocześnie zwiększa się stężenie „dobrego” cholesterolu frakcji HDL.

Uregulowanie poziomu cholesterolu wiąże się z poprawą wydzielania witaminy D oraz zmniejszeniem ryzyka rozwoju miażdżycy, nadciśnienia oraz cukrzycy typu II.

Jak jeść awokado?

Awokado ze względu na kremową konsystencję oraz delikatny smak można wykorzystać w wielu  daniach. Doskonale nadaje się do przygotowywania past do pieczywa, sałatek, koktajli, puddingów, kremów, deserów, ciast, zup, power bowls czy makaronów. Awokado z powodzeniem można zapiekać. Ciekawym i efektownym sposobem podania jest powiększenie otworu po pestce i zapieczenie w nim jajka. Zielony miąższ awokado sprawdzi się również jako element farszu do pierogów, zawijańców drożdżowych oraz tart. Miłośnicy gazpacho z powodzeniem mogą dodać kawałki awokado do swojej ulubionej zupy.

Ważna kwestia związana z wykorzystaniem awokado podczas gotowania, to stopień jego dojrzałości. W pełni dojrzałe awokado ma miękki miąższ. Powinno to być wyczuwalne przy dotykaniu owocu. Skórka powinna delikatnie ustępować pod palcami. Jeśli miąższ wgniata się przy lekkim dotyku oznacza to, że jest ono przejrzałe. Z kolei twarde awokado będzie niedojrzałe i gorzkie. Warto zwrócić również uwagę na wygląd skórki. Powinna być ciemnozielona z brązowym akcentami. W przypadku odmiany Hass skórka powinna mieć ciemnobordowy odcień. W porównaniu z dostępnym w sklepach awokado, odmiana Hass charakteryzuje się niewielkim rozmiarem oraz bardzo małą pestką.

×