Bataty zamiast ziemniaków - Inspirowane Smakiem

Bataty zamiast ziemniaków

bataty, słodkie ziemniaki, rozmaryn, tymianek, pieczone bataty, zioła

Słodkie ziemniaki, bataty… nazwy tego warzywa niekoniecznie wskazują na jego podobieństwo do produktu, który codziennie trafia na miliony polskich stołów. Jednak bataty i ziemniaki to dwa porównywalne pod wieloma względami warzywa. Ale jak przygotować bataty – czy tak samo, jak ziemniaki? Z czym je jeść i czy – podobnie, jak w przypadku ziemniaków – można przygotować z nich frytki?

Słodkie ziemniaki, inaczej bataty, można oczywiście przygotowywać na wiele sposobów. Jednak zanim o tym, warto najpierw poznać wartości tych warzyw. Bataty są bogate w witaminy z grupy B, witaminę A, a także potas, fosfor, miedź i mangan. Są podobne pod względem kalorycznym do ziemniaków, zaś jeśli chodzi o smak – jak sama nazwa wskazuje, są nieco słodsze. Różnią się oczywiście też barwą, ale w zasadzie na tym koniec odmienności.

Jeśli ktoś zastanawia się, jak przyrządzić bataty, warto wiedzieć, że smakują dobrze zarówno w daniach na słodko, jak i tych wytrawnych.

Jak gotować bataty?

Gotowanie to najprostsza czynność, jaką można wykonać z batatami. Przed gotowaniem oczywiście należy je umyć i zazwyczaj obrać ze skórki. Istnieje kilka sposobów ugotowania batatów:

w całości, wkładane do zimnej wody i gotowane do miękkości około 35 minut (od momentu zagotowania wody). Aby sprawdzić, czy bataty są gotowe, należy wbić w nie widelec lub nóż – jeśli miękko wchodzi w warzywo, to bataty są gotowe.

pokrojone w kostkę, wkładane do wrzątku, który zaraz po włożeniu warzyw należy posolić (około 2 łyżeczki na litr wody). Tak pokrojone bataty gotuje się także około 30 minut od ponownego zagotowania wody. Wodę, w której gotuje się bataty, można też nieco posłodzić – około łyżeczką na litr wody – podkreśli to wyjątkowy smak batatów.

Bataty pieczone – przepis podstawowy

Pieczone, słodkie ziemniaki smakują jeszcze lepiej niż bataty gotowane. Przygotowanie takich batatów nie jest skomplikowane. Najpierw należy nastawić piekarnik na temperaturę 220 ℃. W międzyczasie bataty trzeba umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić według uznania. Pieczone bataty to nie tylko baza do faszerowanych, słodkich ziemniaków, ale także frytek z batatów. Przed włożeniem batatów do piekarnika warto więc pokroić je według uznania, ale niezbyt cienko i jednocześnie nie zostawiać kawałków znacznie odbiegających rozmiarem od pozostałych, aby wszystkie fragmenty warzyw upiekły się równomiernie.

Po pokrojeniu batatów do pieczenia, należy oprószyć je przyprawami – przede wszystkim solą i pieprzem (warto też spróbować batatów z odrobiną tymianku, rozmarynu). Kawałki słodkich ziemniaków, po wyłożeniu na tacę do pieczenia, warto skropić oliwą – uzyskają wówczas lepszy smak i chrupkość. Pieczone bataty potrzebują około 20 minut w rozgrzanym piekarniku, a ich gotowość do spożycia można sprawdzać za pomocą widelca czy noża, jak w przypadku gotowanych.

Z czym jeść bataty?

Bataty mogą być zarówno bazą do potraw, jak i niebanalnym dodatkiem. Upieczone bataty nierzadko wykorzystuje się do pieczenia ciast (np. brownie z batatów) czy robienia koktajli (np. koktajl z batatów, mleka migdałowego, cynamonu i kardamonu). Pieczone bataty można nafaszerować (np. dipem z twarożku i tuńczyka) lub podawać jako frytki do tradycyjnego obiadu. Bataty ugotowane można podawać w zupie (zamiast ziemniaków pokrojonych w kostkę) albo przygotować „kanapki” z ugotowanych na półtwardo plastrów batatów. Rozwiązań jest tyle, ile pomysłowych kucharskich głów.

Źródła:

https://www.healthline.com/nutrition/foods/sweet-potatoes

×