Bezpieczne grillowanie – poznaj podstawowe zasady domowego grilla - Inspirowane Smakiem

Bezpieczne grillowanie – poznaj podstawowe zasady domowego grilla

kukurydza z grilla

Zbliża się długi weekend majowy i wyczekiwana przez wielu majówka. Jak w obecnych czasach grillować? Jak przestrzegać zasad bezpieczeństwa? Czy można grillować nie mając własnego ogródka?

Gdzie i jak można grillować?

Ze względu na obecną sytuację grillowanie podczas majówki należy dostosować do obostrzeń i zaleceń. Jednak przestrzegając zasad bezpieczeństwa można cieszyć się grillem w rodzinnym gronie. Najwięcej możliwości mają osoby z własnym ogródkiem. W takiej sytuacji cała rodzina może przebywać razem na świeżym powietrzu i delektować się grillowanymi smakołykami.

Co jednak zrobić, gdy nie mamy możliwości grillowania w ogródku? Grilla można zorganizować również na balkonie. Ze względu na bezpieczeństwo, regulaminy osiedli oraz zakazy palenia węglem w miastach, najlepiej zaopatrzyć się w grill gazowy lub elektryczny. Dodatkową zaletą jest brak konieczności rozpalania, jak w przypadku grilla na węgiel oraz brak związków powstających podczas spalania węgla, a także niższa ilość węglowodorów aromatycznych, które powstają, gdy tłuszcz z mięsa kapie na rozgrzane węgle.

Brak elektrycznego lub gazowego grilla ogrodowego, zwłaszcza na małym balkonie, nie musi oznaczać rezygnacji z majowego grillowania. Alternatywą może być kuchenny, kontaktowy grill elektryczny a nawet patelnia grillowa. Potrawy można przygotować w kuchni, a następnie zjeść je z resztą domowników na balkonie. Część kuchennych grilli elektrycznych ma możliwość całkowitego rozłożenia górnej płyty i podwojenia powierzchni do grillowania. Umożliwia to wspólne grillowanie przy stole – każdy z domowników może na swojej części grilla ułożyć dowolne produkty i sam decydować, kiedy będą gotowe.

Co przygotować na grilla?

Grillowanie to doskonały sposób obróbki termicznej wielu produktów. Wysoka temperatura skraca czas przygotowania, nadaje złocisty kolor oraz charakterystyczną chrupkość i smak. Na grillu z powodzeniem można przygotować mięsa, kiełbasy, kabanosy, ryby, owoce morza, grzanki, warzywa (cukinia, papryka, szparagi, groszek cukrowy, pieczarki, bakłażan, kukurydza, cebula, czosnek), a nawet owoce. W przypadku tych ostatnich warto spróbować grillowanego banana oraz ananasa. Przed grillowaniem pod skórkę banana można włożyć czekoladę, która później przyjemnie się rozpłynie i nada całości wyjątkowego smaku. Warzywa – takie jak szparagi, cukinia, bakłażan czy kukurydza – można przed grillowaniem owinąć szynką dojrzewającą lub plastrami boczku. Nada im to bardziej wyrazistego smaku. Szynkę parmeńską lub szwarcwaldzką można wykorzystać również jako dodatek do grillowanych owoców, np. gruszki lub melona.

Aby mięso z grilla miało intensywniejszy smak, przed grillowaniem najlepiej je zamarynować. W przypadku grillowania z wykorzystaniem węgla, marynowane mięso umieszcza się na tackach aluminiowych, by zapobiec przypaleniu marynaty i ściekaniu jej na rozżarzone węgle lub brykiet. Szykując wegetariańskiego lub wegańskiego grilla, oprócz owoców i warzyw można zdecydować się na przygotowanie burgerów warzywnych lub ze strączków. Na wegetariańskim grillu z powodzeniem można podać również różnego rodzaju sery, zwłaszcza halloumi, camembert, lazur, gorgonzolę, ser kozi twardy czy oscypka.

Obecna sytuacja wymaga odpowiedzialnego podejścia – nie zapraszaj gości na grilla. Tegoroczną majówkę spędź z rodziną, z którą mieszkasz. Z pewnością za jakiś czas nadarzy się okazja do grillowania w większym gronie.

×