Udostępnij: Share Udostępnij Tweet Pin it Chłodniki to świetna alternatywa dla tradycyjnych zup na lato. Zimne zupy to doskonały sposób na ochłodzenie i orzeźwienie w upalne dni. Chłodniki sprawdzą się jako lekki i jednocześnie pożywny lunch lub kolacja. Wiele osób kojarzy zimne zupy z botwinką, jednak możliwości i wariantów chłodników jest znacznie więcej. Jak zrobić chłodnik? Chłodniki to doskonałe zupy na lato, ponieważ przygotowuje się je bardzo szybko. Nie wymagają długiego gotowania, co w upalny dzień może być męczące. Bazą chłodników, niezależnie od wykorzystanych produktów, zazwyczaj jest gęsty jogurt, kefir lub zsiadłe mleko. W przypadku niektórych warzywnych chłodników dodaje się również bulion drobiowy lub warzywny. Składniki na chłodnik należy zmiksować do otrzymania gęstej, ale jednolitej konsystencji. Przed zmiksowaniem część warzyw, jak w przypadku chłodnika litewskiego, należy ugotować i po przestudzeniu dodać do reszty składników. W przypadku chłodników owocowych w większości wykorzystuje się świeże i surowe owoce. W niektórych przepisach można znaleźć wskazówkę, by śliwki oraz wiśnie podgotować przed dodaniem ich do miksowania. Celem zmniejszenia kwaśnego smaku wiśni do chłodnika można oprócz owoców dodać kisiel wiśniowy lub miód. Chłodniki warzywne chłodnik litewski, chodnik z cukinii chłodnik z kalafiora chłodnik z rzodkiewki chłodnik z ogórka chłodnik z ogórka i rzodkiewki gazpacho chłodnik z pomidorów i papryki chłodnik z bakłażana Chłodniki warzywo-owocowe chłodnik z ogórka i melona chłodnik z ogórka i awokado chłodnik z selera i jabłka chłodnik z botwinką i jabłkiem chłodnik z ogórka, rzodkiewki i agrestu chłodnik z pomidorów i truskawek chłodnik z pomidorów i arbuza Chłodniki owocowe chłodnik z truskawek chłodnik z truskawek i arbuza chłodnik jagodowy chłodnik z malin i czarnej porzeczki chłodnik z wiśni z imbirem chłodnik z czereśni chłodnik z arbuza chłodnik z agrestu i porzeczek chłodnik z owoców leśnych chłodnik z brzoskwini pamuła – chłodnik ze śliwek chłodnik z melona i borówek Jak podawać chłodnik? Oczywiście chłodnik podaje się na zimno. Jednak warto zadbać o wygląd podawanej zupy. Chłodniki warzywne można podać z dodatkiem makaronu, ryżu, grzanek, podgrzanych tortilli lub ekspandowanych zbóż. Chłodnik litewski nie obejdzie się bez jajka i kawałków warzyw. Walorem estetycznym będą również świeże zioła, koperek, tarty parmezan, nasiona słonecznika, pestki dyni oraz kleks z oliwy, kefiru lub śmietany. Z kolei owocowe chłodniki, które w większości mają pastelowe kolory, dobrze będą wyglądały z całymi lub pokrojony i owocami. Uzupełnieniem będą liście mięty, skórką z limonki lub cytryny, cynamon, wanilia, imbir oraz niewielka ilość śmietany lub gęstego jogurtu. Podobnie jak do chłodników z warzywami, można dodać do nich makaron, ryż lub ekspandowane zboża. Słodycz chłodników owocowych można podkreślić również kawałkami białej czekolady lub… gałką lodów waniliowych.