Co jeść w upały? | Inspirowane Smakiem

Co jeść w upalne dni?

Co jeść w upalne dni?

Znasz to uczucie, gdy przez zbyt wysoką temperaturę nie masz ochoty na jedzenie? Poznaj nasze propozycje na lekkie i orzeźwiające dania, które będą idealne na upały i dostarczą energii do prawidłowego funkcjonowania. Oto przepisy na ochłodę!

W ostatnim czasie upały mocno dają o sobie znać. Warto pamiętać o prawidłowym nawadnianiu organizmu oraz dostarczeniu mu niezbędnych składników odżywczych. Gdy żar leje się z nieba, często po prostu nie mamy ochoty jeść. Nie jest to dobre dla prawidłowego funkcjonowania organizmu, który musi mieć odpowiednią dawkę energii z pożywienia, dlatego warto przygotowywać lekkie, orzeźwiające posiłki i napoje.

Dania na upały

Najlepsze potrawy na upały to te, które można przygotować na zimno. Dzięki temu nie tylko nasycą, ale również schłodzą rozgrzany organizm.

Chłodnik

Niekwestionowanym królem gorącego lata jest chłodnik w wielu odsłonach. Najpopularniejszy jest oczywiście chłodnik litewski, robiony na botwince, podawany z jajkiem. Coraz popularniejszy staje się też chłodnik z pomidorów, czyli hiszpańskie gazpacho. Bardzo orzeźwiający jest chłodnik ogórkowy, którego smak można podkręcić wyrazistym Sosem o smaku Wasabi Mosso Impresje.

Smoothie

Koktajle owocowe są doskonałą przekąską, ale mogą również być samodzielnym daniem, gdy nie mamy dużego apetytu. Wystarczy zmiksować dowolne owoce i dodać wedle uznania wodę, jogurt naturalny lub kostki lodu. Dla maksymalnego ochłodzenia warto wykorzystać mrożone owoce (najlepiej jagody, maliny i truskawki). Możesz przygotować także pożywny smoothie bowl – wylej koktajl na spód miseczki i ułóż na niej pokrojone owoce, orzechy, gorzką czekoladę, ziarna czy granolę.

Sałatki

Gdy nie masz ochoty na ciężki posiłek, idealnym rozwiązaniem będzie lekka sałatka. Na upały doskonale sprawdzi się sałatka z arbuzem, ogórkiem, roszponką, fetą i migdałami. Połączenie soczystego arbuza ze słoną fetą i chrupiącym ogórkiem pozytywnie Cię zaskoczy, a całość podkreśli aksamitny Sos Sezamowy Mosso Impresje. Arbuz i ogórek zawierają sporo wody, więc dodatkowo nawodnią organizm.

Zupy owocowe

Dawniej popularne, dziś już trochę zapomniane. Zupy owocowe to dla wielu smak dzieciństwa. Przepis na to danie jest naprawdę prosty: wystarczy zalać owoce zimną wodą i doprowadzić do wrzenia. Następnie dodać sok z cytryny, miód oraz wanilię (wedle uznania) i gotować przez 10 min. Aby zagęścić potrawę, możesz wymieszać mąkę ziemniaczaną z wodą i dolać do gotującej się zupy. Nie ma ograniczeń co do wyborów owoców, najlepiej jednak sprawdzą się truskawki, jagody, porzeczki i wiśnie. Zupę podawaj z makaronem – z pewnością zasmakuje najmłodszym domownikom.

Bowle

Popularne bowle to dania przygotowywane w dużym i głębokim naczyniu. Składają się z najróżniejszych składników, w zależności od preferencji. Możemy przygotować bowl z łososiem, tofu, krewetkami czy kurczakiem. Reszta składników to warzywa – pokrojona w paski marchew, ogórek, papryka, awokado, pomidorki koktajlowe i inne ulubione produkty. Składniki ułóż na sałacie lub ugotowanym ryżu – bowl możesz przygotować wcześniej i zjeść całkowicie na zimno. Całość należy polać sosem, np. lekkim Sosem Bazyliowym Mosso Impresje. Danie posyp sezamem, czarnuszką lub innymi ziarnami i gotowe!

Napoje na upały

Cold brew – kawa parzona na zimno

Metoda cold brew, czyli parzenia na zimno, zyskała w tym sezonie ogromną popularność. Jak zrobić cold brew? Kawę zalewamy wodą o temperaturze pokojowej i wstawiamy do lodówki na około 12 godzin. Po tym czasie możesz rozkoszować się mocno schłodzoną i orzeźwiającą kawą. Najlepiej wykorzystać do tego zmielone ziarna. Minusem tej metody jest długi czas oczekiwania na gotowy napój, dlatego warto przygotować go dzień wcześniej.

Mrożona herbata

Alternatywą dla słodkich sklepowych napojów jest domowa mrożona herbata. Wystarczy, że zaparzysz ją zalewając wrzątkiem – bardzo ważne, by woda miała temperaturę 100°C. Następnie odstaw zaparzoną herbatę do wystudzenia i włóż do lodówki. Gdy napój się schłodzi, napełnij szklanki lodem, dodaj ulubione owoce – świetnie sprawdzą się cytrusy – i zalej zimną herbatą. Tak przygotowany drink udekoruj listkami świeżej mięty.

Możesz także użyć specjalnego suszu, przeznaczonego do przygotowania herbaty metodą cold brew. Pamiętaj jednak, by wybierać produkty przeznaczone specjalnie do tego celu, gdyż ich susz jest stabilny mikrobiologicznie przy „zaparzaniu” wodą o temperaturze pokojowej.

Lemoniada

Lemoniada to jeden z najpopularniejszych napojów na orzeźwienie. Z łatwością przygotujesz ją samodzielnie z kostek lodu, soku wyciśniętego z cytryny i wody gazowanej. Jeśli wolisz słodsze napoje, możesz dodać odrobinę syropu cukrowego.

Pyszną lemoniadę przygotujesz także z arbuza, kostek lodu, wody i soku z cytryny lub limonki – wszystko wystarczy dokładnie zmiksować w blenderze.

Pamiętaj, by w upalne dni dużo pić i nie zapominać o jedzeniu. I chociaż czasem naprawdę brak apetytu, warto zmiksować chociaż kilka owoców czy połączyć składniki szybkiej sałatki. Twój organizm z pewnością będzie Ci za to wdzięczny.

×