Dieta nordycka – trend z Północy - Inspirowane Smakiem

Dieta nordycka – trend z Północy

dieta nordycka, łosoś

Dieta nordycka jest polecana przez dietetyków oraz Światową Organizację Zdrowia (WHO) jako jeden z najlepszych modeli żywienia. Związane jest to z udowodnionym, korzystnym wpływem stosowania tego modelu na zdrowie całego organizmu. Na czym polega dieta nordycka? Na jakich produktach bazuje i jakie daje korzyści zdrowotne?

Na czym polega dieta nordycka?

Dieta nordycka nazywana jest również dietą skandynawską. Bazuje na 3 prostych zasadach. W pierwszej kolejności jest to ograniczenie ilości spożycia produktów zwierzęcych na rzecz produktów roślinnych. W posiłkach wykorzystuje się produkty zbożowe z pełnego przemiału, nasiona roślin strączkowych, orzechy, pestki, warzywa (ze szczególnym uwzględnieniem warzyw kapustnych i korzeniowych) oraz owoce (w głównej mierze jabłka, gruszki i owoce jagodowe). Drugim punktem, na który należy zwrócić uwagę komponując dania z diety nordyckiej, to wyższe spożycie ryb i owoców morza. Dotyczy to zarówno tłustych ryb morskich, jak i ryb słodkowodnych. To właśnie ta grupa stanowi największą część spożywanych produktów zwierzęcych w diecie nordyckiej. Oprócz ryb i owoców morza dopuszcza się sporadyczne spożywanie dziczyzny oraz drobiu. Są to chude mięsa o niskiej zawartości tłuszczu.

Zgodnie z ostatnią zasadą, jadłospis diety skandynawskiej oparty jest o produkty lokalne i pochodzące z upraw ekologicznych. Dzięki temu produkty wykorzystywane w diecie są łatwo dostępne, co ułatwia jej stosowanie. Będąc na diecie nordyckiej należy do minimum ograniczyć spożycie produktów wysoko przetworzonych, alkoholu, słodyczy, masła, smalcu oraz jasnego pieczywa. Należy zwrócić uwagę by spożycie soli nie przekraczało 5 g dziennie.

Dieta nordycka – wpływ na zdrowie

Stosowanie diety nordyckiej ma udowodniony korzystny wpływ na zdrowie. Ograniczenie spożycia produktów zwierzęcych, przy jednoczesnym zwiększeniu spożycia tłustych ryb, a także wysokie spożycie nasion roślin strączkowych korzystnie wpływa na profil lipidowy, obniżając stężenie cholesterolu. Wysokie spożycie produktów pełnoziarnistych i orzechów obniża ryzyko wystąpienia chorób układu sercowo-naczyniowego i poprawia ciśnienie krwi. Dodatkowo regularne stosowanie nordyckiego modelu żywienia ułatwia utrzymanie prawidłowej masy ciała oraz zmniejsza ryzyko rozwoju niektórych rodzajów nowotworów. Warto również rozważyć stosowanie diety nordyckiej jako element prewencji osteoporozy.

Dieta nordycka – przepisy

Dieta skandynawska mimo wykorzystywania bazowych i lokalnych produktów jest urozmaicona i zróżnicowana. W ramach śniadań chętnie spożywane są m. in. owsianki, twarożki, kanapki z pieczywa razowego, gotowane jajka. W ramach przekąski można wypić owocowo-warzywny koktajl lub zjeść jogurt z płatkami owsianymi i owocami czy sałatkę z dodatkiem kaszy. Jako obiad najczęściej podaje się pieczone ryby z dodatkiem surówek oraz ziemniaków. Można spotkać się również z różnego rodzaju potrawkami i gulaszami z wykorzystaniem warzyw, nasion roślin strączkowych, mięs oraz ryb. Między posiłkami warto sięgnąć po soki warzywne lub orzechy. W jadłospisie skandynawskim często pojawiają się także zupy warzywne z dodatkiem nasion roślin strączkowych i/lub ryby. Oprócz świeżych warzyw, do dań dodaje się również marynowane i piklowane warzywa.

Dieta nordycka to bogactwo składników odżywczych zawartych w rybach, orzechach, warzywach i owocach. Warto wprowadzić je do swojego jadłospisu, by zachować zdrowie i zbilansować dotychczasową dietę.

×