Dorsz w prosciutto z sosem czosnkowo-cebulowym - Inspirowane Smakiem

Dorsz w prosciutto z sosem czosnkowo-cebulowym

ryba, dorsz, prosciutto, szpinak,

W rybach tkwi bogactwo składników odżywczych – zwłaszcza wielonasyconych kwasów tłuszczowych omega-3. Naszą dzisiejszą propozycją jest dorsz na szpinaku, owinięty w szynkę prosciutto, z dodatkiem aromatycznego sosu czosnkowo-cebulowego.

Składniki

  • Sos Czosnkowo-Cebulowy Mosso Impresje
  • 3 filety z dorsza
  • 9 plastrów szynki parmeńskiej
  • 400 g świeżego szpinaku
  • 2 ząbki czosnku
  • skórka starta z ½ cytryny
  • 2 łyżki Oleju Mazowieckiego Mosso
  • sól, pieprz

Nadaj rybie więcej smaku!

Jeśli chcesz nadać więcej smaku dorszowi, posmaruj go sosem i odstaw na minimum 1 godzinę do lodówki.

Dorszowi w prosciutto smaku dodaje:

Sosów szukaj w najbliższym hipermarkecie Auchan, Carrefour, Kaufland

PRZYGOTOWANIE:

  1. Ryby posyp solą i pieprzem. Na talerzu ułóż po 3 plastry szynki parmeńskiej, tak aby jeden zachodził na drugi. Połóż filet z dorsza i posmaruj sosem Czosnkowo-Cebulowym Mosso Impresje.

    dorsz, ryba, szynka, szynka parmeńska,
  2. Owiń szczelnie szynką. Włóż do naczynia żaroodpornego i piecz przez około 30 minut w temperaturze 180°C.

    dorsz ryba,dorsz w prosciutto, cytryna, czosnek
  3. W tym czasie na patelni rozgrzej Olej Mazowiecki Mosso i podsmaż posiekany czosnek, następnie dodaj szpinak. Dopraw go solą i pieprzem oraz skórką z cytryny.
    Podawaj rybę na porcji szpinaku.

    szpinak, duszony szpinak, cytryna

Nadaj rybie więcej smaku!

Jeśli chcesz nadać więcej smaku dorszowi, posmaruj go sosem i odstaw na minimum 1 godzinę do lodówki.

Dorszowi w prosciutto smaku dodaje:

Sosów szukaj w najbliższym hipermarkecie Auchan, Carrefour, Kaufland

Nie musisz piec!

Zamiast pieczenia możesz rybę usmażyć. Wystarczy na rozgrzanym oleju obsmażyć ją z każdej strony.

przygotowania: 10 minut
czas wykonania: 30 minut
czas potrzebny: 40 minut
ilość porcji: 3
kuchnia polska
Obiad
pieczenie
×