Dzika róża - Inspirowane Smakiem
Dzika róża

W Polsce krzewy dzikiej róży występują powszechnie. Nie jest to roślina wymagająca – rośnie na polach, łąkach, w parkach i przy drogach. Dosłownie wszędzie. Owoce dzikiej róży z powodzeniem można wykorzystać w kuchni na wiele sposobów, nie tylko do przygotowania pączków z różą. Co zrobić z owoców dzikiej róży?

 Jak smakuje dzika róża?

Większość osób bez problemu kojarzy, jak wygląda krzew dzikiej róży. Charakterystyczne różowe kwiaty, ząbkowane liście i czerwone owoce łatwo rozpoznać. Można je spotkać w parkach, na osiedlach oraz na łąkach. Jednak niewiele osób potrafi opisać smak owoców dzikiej róży. Dojrzałe owoce mają delikatny i słodki smak, który doskonale komponuje się z innymi owocami oraz z imbirem.

Jak i kiedy zbierać owoce dzikiej róży?

Owoce dzikiej róży mają najczęściej około 2-3 cm. Wyróżnia je intensywnie czerwony kolor. W zależności od odmiany mogą mieć kulisty lub owalny i wydłużony kształt.

Owoce zbiera się, gdy są jednolicie zabarwione i w pełni dojrzałe. Mimo dojrzałości owoce w dotyku powinny być twarde i mieć błyszczącą oraz jędrną skórkę. Nie należy zrywać tych miękkich, pomarszczonych i brązowych. Najpospolitsza dzika róża występująca w Polsce, czyli tzw. psia róża, dojrzewa pod koniec września. Z tego względu najlepiej zbierać ją w październiku. Są również zwolennicy wstrzymania się ze zbiorem do zimy lub pierwszych przymrozków. W tym czasie owoce, na skutek zachodzących przemian, będą charakteryzowały się wyższą zawartością cukrów, a co za tym idzie słodszym smakiem.

Co zrobić z owoców dzikiej róży?

Niezależnie od sposobu, w jaki zostaną przetworzone owoce dzikiej róży, w pierwszej kolejności należy usunąć z nich nasiona i otaczające je włoski, ponieważ działają drażniąco na przewód pokarmowy.

Ze względu na twardą skórkę, owoce wykorzystuje się głównie do przetworów. Z owoców dzikiej róży można z powodzeniem przygotować dżemy, marmolady, powiodła, soki oraz syropy. Przetwory najczęściej wykorzystuje się do dań słodkich, takich jak owsianki, musy owocowe, desery oraz wszelkiego rodzaju słodkie wypieki. Marmolady lub powiodła mogą posłużyć także jako baza sosu do mięsa.

Intensywnie czerwone owoce można również suszyć i ewentualnie mielić. W tej formie sprawdzą się jako dodatek do naparów herbacianych. Drobno zmielone owoce dzikiej róży będą pasować do koktajlu, owsianki, puddingu czy sałatki owocowej. Z owoców dzikiej różny warto też zrobić nalewkę. Co ciekawe, oprócz owoców, z powodzeniem można wykorzystać także kwiaty dzikiej róży. Po ususzeniu warto dodawać je do ulubionej herbaty, choć częstszym sposobem ich wykorzystania jest przygotowanie z nich konfitury.

 

×