Gotowanie na parze – wady i zalety - Inspirowane Smakiem

Gotowanie na parze – wady i zalety

łosoś gotowany na parze

Potrawy gotowane na parze kojarzą się z jedzeniem mdłym i bez smaku. Nie musi tak być! Poznaj triki, dzięki którym jedzenie gotowane na parze jest smaczne i aromatyczne. Jakie są plusy i minusy tego typu obróbki termicznej? Wyjaśniamy tajniki gotowania na parze.

Gotowanie na parze to charakterystyczny sposób przygotowywania potraw w kuchniach dalekiego wschodu, pozwalający na zachowanie naturalnego smaku, aromatu i barwy dań, a zwłaszcza warzyw.

Gotowanie na parze – plusy i minusy

Nowoczesne, wielowarstwowe parowary pozwalają na przygotowanie całego dania kilkuskładnikowego w jednym naczyniu i w jednym czasie – co znacznie ogranicza czas przygotowania potrawy. W parowarach trudno coś przypalić, co szczególnie przypadnie do gustu osobom, które nie chcą spędzać w kuchni zbyt dużo czasu skupiając się na przygotowaniu posiłku. Dodatkowo, zazwyczaj dania przygotowane na parze składają się z większych porcji warzyw, przyrządzanych w sposób, który w najmniejszym stopniu pozbawia składniki witamin – ok. 40 proc. utraty witamin w porównaniu do ok. 70 proc. utraty witamin podczas gotowania.

Jeśli nie chcesz inwestować w parowar, możesz przygotować potrawy na parze używając specjalnego sitka, nakładanego na garnek z gotującą się wodą – polecamy przygotowane w ten sposób brokuły.

W tradycyjnej kuchni chińskiej do gotowania na parze wykorzystywany jest wok, na którym umieszcza się bambusowe sitko – tak przygotowywane są np. chińskie pierożki.

Co ze smakiem? Mdłe potrawy to według wielu wada gotowania na parze. Przyzwyczajeni do specyficznego smaku potraw smażonych – tłuszcz jest nazywany przez kucharzy nośnikiem smaku – być może nie od razu docenimy delikatny i subtelniejszy posmak dań przygotowanych na parze. Przygotowane w ten sposób dania trzeba nieco inaczej przyprawiać niż podczas tradycyjnej obróbki – warto zaprzyjaźnić się z ziołami i specjalnymi mieszankami do dań na parze – podniosą walory smakowe wielu potraw.

Jak gotować na parze

Jeśli do przygotowania dań używasz parowaru, pamiętaj o odpowiednim rozmieszczeniu potraw tak, żeby ugotowały się równomiernie. Najwyżej umieszczone potrawy ugotują się najwolniej. Mięso potrzebuje ok. 40-60 minut – będzie smaczniejsze i bardziej aromatyczne, jeśli kilka godzin wcześniej zostanie zamarynowane w przyprawach i oliwie z oliwek. Ryba i owoce morza będą gotowe do spożycia po 20-25 minutach – rybę przyprawioną ziołami można zawinąć w folię aluminiową lub papiloty. Warzywa potrzebują od 10 do 20 minut.

Równomiernie rozłożone produkty ugotują się szybciej niż wówczas, kiedy na jednej tacce leży kilka warstw.

Smaczne dania na parze

Na dowód zdradzamy przepisy na smaczna dania na parze.

Pulpeciki drobiowe ze szpinakiem

Składniki: pęczek świeżego szpinaku, podwójny filet z kurczaka, 1 łyżeczka sosu sojowego, 1 łyżeczka startego imbiru, jajko, pieprz, ząbek czosnku.

Umyty szpinak posiekać, mięso pozbawione błonek posiekać lub zmielić w maszynce, połączyć wszystkie składniki, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, a następnie uformować kulki – opcjonalnie można oprószyć delikatnie bułką tartą. Ułożyć na sitku do gotowania na parze nad wrzącą woda na około 10 minut. Pulpeciki można podawać z orientalną zupą lub rosołem.

Łosoś na parze z pesto i ziemniakami

Składniki: 2 filety z łososia, pęczek bazylii, ząbek czosnku, orzechy piniowe, oliwa z oliwek.

Danie przygotowujemy w parowarze: Obrane i pokrojone na talarki ziemniaki wstawić na 20 minut do parowaru, po 10 minutach dodać skropionego cytryną łososia. Bazylię, czosnek, oliwę z oliwek i orzechy zblendować. Po ugotowaniu ziemniaki i rybę wyjąć na talerz, rybę polać pesto. Podawać z sałatką z pomidorów i sałaty lodowej z sosem vinegrette.

 

Źródła:

http://naparze.pl/tabela-czasow-gotowania-na-parze/

×