Herbata zamiast bulionu - Inspirowane Smakiem

Herbata zamiast bulionu

bulion herbaciany

Wykorzystanie herbaty zamiast bulionu może brzmieć nieco abstrakcyjnie. Jednak wbrew pozorom efekt jest bardzo smaczny i aromatyczny. Zupy przygotowane na bazie bulionu herbacianego zyskują nowy charakter i wyraz. Osoby, które lubią odkrywać zarówno nowe smaki, jak i ciekawe dania, koniecznie powinny przygotować je samodzielnie.

Bulion herbaciany

Coraz więcej osób decyduje się na zmianę dotychczasowej diety na wegetariańską lub wegańską. Dzięki ogromnej dostępności produktów z różnych zakątków świata dieta roślinna nie musi być nudna i monotonna. Różnorodność produktów pozwala na eksperymenty i poszukiwanie nowych połączeń smakowych. Różnego rodzaju buliony są niezwykle popularne w kuchni azjatyckiej i wykorzystywane do wszechobecnych w niej zup. Obecnie dużą popularnością cieszą się buliony herbaciane. Są doskonałą alternatywą dla wywaru mięsnego czy warzywnego.

Ze względu na walory sensoryczne warto spróbować wprowadzić herbatę do bulionu niezależnie od stosowanej diety. Wywar można przygotować z herbaty dowolnego rodzaju, w zależności od własnych upodobań. Najczęściej jednak spotykane są buliony z czarnej i zielonej herbaty. Z kolei bulion z czerwonej herbaty można – podobnie jak napar – przygotować kilkukrotnie z tych samych liści. Czerwona herbata ma bardzo specyficzny aromat, a każdy kolejny bulion będzie miał łagodniejszy smak.

Jak zrobić bulion herbaciany?

Bulion herbaciany można przygotować na kilka sposobów. Jedynym z nich jest umieszczenie dwóch łyżek herbaty z dodatkiem sosu, np. hoisin, w zaparzaczu tłokowym i zalanie ich czterema szklankami wrzątku. Po 3-5 minutach wywar będzie gotowy. Warto przygotować bulion herbaciany na zimno i tylko podgrzać przed podaniem. W tym przypadku czas parzenia będzie jednak znacznie dłuższy.

Innym ciekawym sposobem otrzymania bulionu z herbatą jest połączenie jej z bulionem warzywnym. Bulion należy zagotować. Herbatę włożyć do metalowego lub silikonowego zaparzacza i gotować przez 5 minut w bulionie. W tym celu można także wykorzystać płócienny woreczek lub filtr do kawy.

Herbata zamiast bulionu może całkowicie odmienić spojrzenie na zupy. Charakteru nabiorą szczególnie te inspirowane kuchnią azjatycką. Dobrym rozwiązaniem jest próba przygotowania jednej zupy na bazie różnych bulionów i wybranie tego najlepszego.

×