Jak marynować mięso? - Inspirowane Smakiem

Jak marynować mięso?

marynowanie mięsa, jak marynować mięso, mięso, marynata

Marynowanie mięsa to prosty i skuteczny sposób na wzbogacenie jego smaku i aromatu. Dobrze skomponowana marynata korzystnie wpływa na kruchość i delikatność mięsa po jego przygotowaniu. Kluczem do kulinarnego sukcesu jest odpowiednie dopasowanie składników marynaty.

Jak marynować mięso?

Mięso, przeznaczone do marynowania, powinno być świeże. Jeśli mięso będzie smażone po zamarynowaniu, nie może być mrożone, ponieważ podczas smażenia mrożone mięso będzie oddawało wodę i zamiast smażyć, będzie się dusić. Na czas marynowania należy umieścić mięso w lodowce. Marynata powinna pokrywać cały kawałek mięsa. Dzięki temu będzie ono miało równomierny smak po przyrządzeniu. Jeśli mięso wystaje poza marynatę, należy co jakiś czas je obracać. Marynata do mięsa może składać się z wielu różnorodnych składników i przypraw.

Jako bazę marynaty najczęściej wykorzystuje się oleje roślinne, musztardę, miód, ocet, sok z cytryny, jogurt czy gotowe sosy, jak sojowy, worcestershire, tabasco, sezamowy. Następnie dodawane są przyprawy oraz zioła – bazylia, oregano, tymianek, szałwia, estragon, rozmaryn, cząber, curry, czarnuszka, koper, natka pietruszki, kumin, kminek, goździki, imbir, chilli, gałka muszkatołowa czy kurkuma. Wybierając dwie, maksymalnie trzy przyprawy lub zioła, można skomponować aromatyczną mieszankę, która nie zdominuje smaku mięsa. Aby nadać mięsu ciekawego aromatu, można urozmaicić marynatę winem, nalewką, miodem pitnym lub piwem. Marynaty z miodem najlepiej sprawdzą się do mięs pieczonych. Podczas smażenia, miód będzie się karmelizował i może zgorzknieć, jeśli będzie zbyt długo smażony. Przyprawy, dodawane do marynaty, warto rozgnieść moździerzem, by wydobyć z nich więcej smaku. Aby zapobiec przypalaniu się kawałków ziół lub przypraw podczas smażenia, należy usunąć je z mięsa zaraz po jego wyjęciu z marynaty.

Jak długo marynować mięso?

Wiele osób zastanawia się, ile czasu zajmuje marynowanie mięsa. Myśląc, że jest to długi proces, część osób z tego rezygnuje. Niesłusznie. Nawet krótkie – kilku lub kilkunastominutowe – umieszczenie mięsa w marynacie, zmienia jego smak. Aby ułatwić i przyspieszyć marynowanie, można nakłuć lub naciąć mięso. Taki zabieg sprawi, że marynata dotrze do wnętrza mięsa. Dzięki temu, po upieczeniu lub smażeniu, będzie ono bardziej aromatyczne. Czas marynowania mięsa zależy również od jego wielkości oraz typu obróbki termicznej. Duże kawałki najlepiej zostawić w marynacie na całą noc. W przypadku mniejszych kawałków, można natrzeć je marynatą do mięsa tuż przed obróbką termiczną. W przypadku, gdy mięso będzie smażone lub grillowane, czas marynowania mięsa może być krótszy. Zachodzące wówczas reakcje sprawiają, że mięso charakteryzuje się wysoką smakowitością.

Jak marynować konkretne rodzaje mięsa?

W zależności od rodzaju mięsa, przyprawy dodane do marynaty będą się różniły. Dobrym dodatkiem do mięsa wieprzowego będzie majeranek, w przypadku wołowiny estragon, z kolei do mięsa z kurczaka i indyka – tymianek. Przed marynowaniem mięsa na szynkę, należy ją zapeklować. Dzięki temu zachowa ona swój kolor, kruchość i delikatność.

×