Jak zrobić domowy makaron? - Inspirowane Smakiem

Jak zrobić domowy makaron?

jak zrobić domowy makaron, makaron, przepis na makaron, jajko, pasta, mąka

Prawie każda gospodyni ma swój najlepszy przepis na makaron i dobrze wie, jak zrobić makaron domowy. Dla tych jednak, którzy nigdy nie mieli do czynienia z robieniem domowych klusek, dobra informacja – przepis na makaron domowy nie jest trudny w wykonaniu, ale trzeba podejść do makaronu z delikatnością oraz cierpliwością.

Składniki

Składniki na podstawowy przepis na makaron domowy (4 porcje):

  • 400 g mąki pszennej (najlepiej „00” lub „typ 550”),
  • 4 jajka (warto, by były ze sprawdzonego źródła i o dość intensywnej barwie żółtka),
  • 4 żółtka (nadadzą intensywniejszy kolor makaronowi),
  • 2 łyżeczki oliwy lub oleju,
  • 2 łyżeczki białej soli.

Dodatkowo do ciasta można dodać odrobinę słodkiej papryki lub kurkumy – nadadzą makaronowi odrobinę smaku, a przede wszystkim bardziej intensywnego koloru.

Jak zrobić makaron domowy?

  1. Najpierw należy przesiać mąkę na stolnicę lub stół i dodać do niej sól.
  2. Następnie uformować z mąki kopiec, w jego środek wbić jajka i dodać żółtka oraz oliwę/olej.
  3. Potem najważniejszy element – zagniatanie ciasta, aż do połączenia składników. Robi się to, zagarniając mąkę do środka. Następnie należy zagniatać ciasto, aż będzie sprężyste, elastyczne i gładkie.
  4. Tak gotowe ciasto najlepiej zawinąć w folię spożywczą i odłożyć na godzinę do schłodzenia w lodówce.
  5. WERSJA Z MASZYNKĄ DO MAKARONU: Po tym czasie ciasto należy podzielić na 4 części i każdą z nich najpierw rozwałkować na kształt prostokąta, a następnie wałkować na bardzo cienką warstwę za pomocą maszynki.
  6. Maszynki zwykle posiadają regulację grubości ciasta, dlatego warto zacząć wałkowanie od tej najgrubszej, stopniowo zmniejszając poziom grubości do najcieńszego ciasta na makaron domowy.
  7. WERSJA TRADYCYJNA, BEZ MASZYNKI: Po przewałkowaniu wszystkich kawałków ciasta na odpowiednią grubość, kolejnym etapem jest osuszenie placków domowego makaronu – najlepiej po 5 minut na każdą stronę.
  8. Makaron domowy, po wysuszeniu, należy zwinąć w luźny rulon, następnie pokroić na paski o grubości według uznania, uważając aby makaron się nie skleił.
  9. Paski makaronu należy na koniec wrzucić do gotującej, osolonej wody i gotować 2 minuty. Następnie należy odcedzić makaron na durszlaku.

Jak widać, przepis na domowy makaron nie jest złożony z wielu składników, natomiast z pewnością kwestia tego, jak zrobić makaron, nie mogłaby obejść się bez cierpliwości i dużej uwagi.

Z czym podawać domowy makaron?

Aby makaron był odpowiednio smaczny, ciasto musi być dobrze połączone, rozwałkowane i ugotowane – najlepiej al dente. Potem pozostaje już tylko kwestia, z czym podawać domowy makaron. Przepis najbardziej znany i podstawowy zakłada wykorzystanie makaronu do domowego rosołu, ale panuje tu pełna dowolność – można podawać go zarówno do zup, jak również jako bazę do dania głównego. Smacznego!

×