Karnawał – co oprócz pączków? - Inspirowane Smakiem

Karnawał – co oprócz pączków?

Karnawał – co oprócz pączków?

Karnawał, a zwłaszcza jego końcówka, wielu osobom kojarzy się z pączkami. Zgodnie z tradycją, przed Wielkim Postem można pozwolić sobie na trochę więcej słodkości. Pączki to jednak nie jedyny karnawałowy deser. Jest kilka ciekawych propozycji, które można przygotować na karnawał.

Faworki i chrust

Faworki to, obok pączków, jeden z najczęściej przygotowywanych przepisów na karnawał. W zależności od regionu mogą różnić się nazwą, jednak praktycznie każdy kojarzy podłużne i skręcone ciastka, przypominające kokardki. Charakterystyczny kształt faworków uzyskiwany jest poprzez niewielkie, podłużne nacięcie na środku i przełożenie jednego końca ciasta przez to nacięcie. Swój delikatny smak zawdzięczają śmietanie dodawanej do ciasta. Faworki smaży się tak, jak pączki, dlatego również w ich przypadku można zastosować dodatek spirytusu, by zapobiec wchłanianiu tłuszczu podczas smażenia.

Oprócz dobrze znanych ciastek, z ciasta na faworki można przygotować karnawałowe róże. Powstają one z połączenia kółek z ciasta o różnej średnicy. Kółka układa się jedno na drugim i zlepia na środku. Brzegi kółek delikatnie nacina się nożem, by utworzyć płatki. Róże karnawałowe w całości smaży się na głębokim oleju.

Oponki

Podczas karnawału prym wiodą pączki i faworki, jednak oponki są równie chętnie przygotowywane. Wyglądem przypominają amerykańskie donuty. Przygotowuje się je z ciasta drożdżowego, co sprawia, że są lekkie i puszyste. Do ciasta na oponki dodaje się także biały ser, dzięki czemu są delikatne w smaku. Do ich wykrawania można użyć pierścieni cukierniczych o różnych średnicach lub szklanki oraz metalowej nakrętki od butelki. Następnie, podobnie jak faworki, oponki smaży się na głębokim oleju. Pozostałe po wykrawaniu środki można usmażyć na oleju wraz z oponkami. Po usmażeniu będą miały kulisty kształt. Niewielkie rozmiary oraz złocisty kolor skutecznie zachęcą do skosztowania tego wyjątkowego przysmaku.

Ciasto parzone

Z jednego rodzaju ciasta możesz przygotować kilka różnych deserów. Do przygotowania ciasta parzonego wystarczą składniki dostępne w każdej kuchni. Są to woda, masło, sól, mąka oraz jajka. Do zagotowanej wody z masłem i solą dodaje się mąkę i uciera do otrzymania jednolitej masy. Następnie należy ją ostudzić i wymieszać z jajkami. Ciasto, ze względu na jego konsystencję, najlepiej nakładać i formować za pomocą rękawa cukierniczego. Gotowe ciasto nadaje się zarówno do smażenia, jak i pieczenia. Dzięki temu można z niego przygotować eklerki, ptysie, churrosy i gniazdka, zwane pączkami hiszpańskim. Churrosy smaży się na głębokim tłuszczu, wyciskając ciasto bezpośrednio na olej. Gniazdka formuje się poprzez utworzenie okręgu z ciasta, a następnie delikatne przełożenie go do rozgrzanego oleju.

Ciasta na karnawał

Podczas karnawału wiele osób pozwala sobie na zjedzenie większej ilości słodkości niż zazwyczaj. Szczególnie tuż przed Wielkim Postem. Oprócz słodkich ciastek i przekąsek warto zaserwować również ciasta. Tradycyjnie na stołach podczas karnawału pojawiały się pierniki, miodowniki, mazurki oraz nugaty. Ich korzenne oraz orzechowe nuty doskonale równoważą słodki smak wcześniej wymienionych deserów.

Placuszki

Tradycyjne przepisy kulinarne na karnawał obejmowały także przepisy na słodkie placuszki, takie jak pampuchy, racuchy czy bliny. Można je przygotować na imprezy karnawałowe, by urozmaicić inne przekąski. Aby ułatwić ich szybkie jedzenie podczas zabawy, warto formować placuszki w taki sposób, by zjeść je w jednym lub w dwóch kęsach.

×