Menu na imprezę na Halloween - Inspirowane Smakiem

Menu na imprezę na Halloween

przyjęcie na halloween, menu

Przygotowujesz imprezę z okazji Halloween? Zastanawiasz się co podać gościom i jak ich zaskoczyć? Zaopatrz swoją spiżarnię w duże ilości dyni, a resztę zostaw nam!

Halloweenowa impreza nie może obejść się bez dyni i specjalnego menu! Co podać gościom na tę specjalną okazję? Podpowiadamy!

Dynia na Halloween

Oczywiście tego wieczoru to ona zagra główną rolę. Nie tylko w menu. Z dyni przygotowywane są tradycyjne ozdoby. Zrobisz je w domu bez większego problemu. Do zrobienia lampionu najodpowiedniejsza będzie dynia zwyczajna lub Hokkaido – ta druga jest mniejszych rozmiarów. Narysuj flamastrem na dyni szkic lampionu, jaki chcesz uzyskać, a następnie ostrym i wąskim nożykiem odetnij górę dyni i wydrąż ją łyżką stołową. Nie wyrzucaj wydrążonych pestek, możesz je ususzyć – są cennym źródłem witamin E, B6, C. Kolejny krok to wycięcie zaznaczonych kształtów. Kiedy lampion będzie gotowy, pozostaw go do wysuszenia.

Co przygotować z dyni na imprezę Halloween?

Szybkie zapiekanki

Składniki: chleb tostowy, ser żółty, sos pomidorowy, oliwki.

Chleb tostowy posmarować sosem pomidorowym, a następnie udekorować pokrojonym w paski serem żółtym układając go tak, by wzór przypominał zabandażowaną mumię. Oliwki pokroić w plasterki i zrobić z nich oczy mumii. Ułożyć na papierze do pieczenia i piec kilka minut w nagrzanym piekarniku do momentu, aż ser zacznie się rozpuszczać.

Upiorne kanapeczki

Składniki: chleb tostowy, awokado, czerwona papryka, rzodkiewka, czarne oliwki.

Miąższ awokado zgnieć widelcem i posmaruj nim kromki tostowego chleba. Paprykę pokrój w podłużne paski i ułóż na kanapkach w kształcie ust. Pokrój rzodkiewki w cienkie plasterki – ułóż na każdej kanapce po dwa plasterki, a na nich plasterki czarnych oliwek – to oczy. Z pokrojonych w paseczki oliwek zrób włosy oraz szramy na zielonych „twarzach” kanapek.

Zdrowe upiorne kanapeczki to imprezowy hit nie tylko dla najmłodszych

Palce wiedźmy

Składniki: kostka masła, jajko, ¾ szklanki cukru pudru, odrobina aromatu migdałowego, 2 i 2/3 szklanki mąki, łyżeczka soli, łyżeczka proszku do pieczenia, ¾ szklanki migdałów całych lub płatków.

Zagnieć ciasto ze wszystkich składników poza migdałami, owiń gotowe ciasto folią spożywczą i włóż do lodówki na ok. 40 minut. Po tym czasie ze schłodzonego ciasta uformuj wałeczki o grubości ok 1 cm. I długości palca – nie powinny być zbyt równe. Na końcu każdego palca wciśnij migdałowy paznokieć. Piecz ok 15 min. w piekarniku nagrzanym do 200°C.

Po wyjęciu z piekarnika odczekaj aż ciasto lekko wystygnie, dopiero wówczas przełóż na talerz. Ciepłe ciasto jest miękkie, więc place wiedźmy mogą się połamać.

Dyniowe muffiny

Można wykorzystać do ich przygotowania wydrążony miąższ z lampionu dyniowego.

Składniki: miąższ dyni, ½ szklanki cukru, jajko, mały kubek naturalnego jogurtu, 2 łyżki budyniu waniliowego lub mąki ziemniaczanej, szklanka mąki pszennej, ½ szklanki oleju, szczypta soli, łyżeczka proszku do pieczenia, ½ opakowania cukru waniliowego.

Zmiksuj miąższ dyni pozbawiony pestek. Wymieszaj suche składniki na ciasto, dodaj połączone w drugiej misce jajko, jogurt i oliwę. Wymieszaj i dodaj puree z dyni – ok. 1 szklanki. Wypełnij masą papiloty do pieczenia muffinek do ¾ wysokości. Ciastka piecz 20 minut w piekarniku nagrzanym do 190°C.

Wystudzone muffiny można dodatkowo udekorować serkiem mascarpone zmiksowanym z bitą śmietaną, cukrem pudrem i sokiem z cytryny lub posypać suszoną żurawiną i orzechami włoskimi.

Naleśniki z pajęczyną

Naleśniki lub tortille napełnione chilli con carne, na których sosem czosnkowym „narysowana” jest pajęczyna.

Składniki:

Naleśniki: szklanka mąki, szklanka mleka, szklanka wody gazowanej, jajko. Składniki zmiksować i z otrzymanego ciasta smażyć cienkie naleśniki. Można je zastąpić gotową tortillą.

Składniki na chilli con carne: ½ kg mielonej wołowiny, 2 szklanki passaty pomidorowej, ¾ szklanki wody, 1 puszka czerwonej fasoli, 1 puszka kukurydzy, 1 cebula, 2 czerwone papryki, 3 ząbki czosnku, sól pieprz, oliwa z oliwek, szczypta chilli, słodkiej papryki, oregano, kminu rzymskiego.

Posiekaną cebulę i czosnek usmaż na patelni, dodaj mięso, przyprawy i smaż przez kilka minut. Dodaj passatę, pokrojoną w kostkę paprykę oraz wodę i duś ok. 30 minut. Dodaj odsączoną kukurydzę i fasolę, zagotuj. Dopraw do smaku.

Farszem napełnij naleśniki i złóż na pół. Udekoruj sosem czosnkowym we wzór pajęczyny.

Smacznego!

×