Nowy trend – hot honey - Inspirowane Smakiem

Nowy trend – hot honey

hot honey, miód na ciepło, miód z chili

Miłośników nietypowych połączeń i intrygujących smaków z pewnością zaciekawi koncepcja hot honey. Słodki miód z ostrą nutą smakuje zaskakująco dobrze i przyjemnie rozgrzewa. Takie połączenie miodu z papryczkami chili pasuje do wielu dań. Jak zrobić domowy hot honey i do jakich potraw pasuje? Zdradzamy przepis.

Hot honey – co to za specjał?

Pikantny miód powstaje w wyniku parzenia miodu z dodatkiem papryczek chili. Do jego przygotowania wykorzystuje się zarówno świeże, jak i suszone papryczki. Podobnie jak w przypadku kawy, miód można parzyć i na ciepło i na zimno. W zależności od wybranej metody należy odpowiednio dobrać czas macerowania. Do przyrządzenia hot honey można wykorzystać dowolny rodzaj papryczek w zależności od indywidualnych preferencji. Szczególnie polecane są papryczki habanero, serrano, jalapeno oraz cayenne.

Jak zrobić hot honey?

Przepis na hot honey jest bardzo prosty. W pierwszej kolejności należy umyć papryczki i usunąć ich łodygi. Aby zmniejszyć ostrość gotowego miodu można usunąć wszystkie nasiona lub zostawić gniazdo nasienne tylko w jednej papryczce. Na 1 szklankę miodu (320-340 g) należy przeznaczyć minimum 2 papryczki świeże lub suszone. Mniejsza ilość może nie dać pożądanego efektu. Amatorzy ostrzejszych smaków mogą zdecydować się na dodanie 4-5 papryczek. Przed dodaniem papryczek do miodu należy je przekroić, by ułatwić przejście kapsaicyny. To właśnie ten związek odpowiada za ich ostrość. Następnie miód należy połączyć z papryczkami i delikatnie podgrzewać na małym ogniu od 30 do 60 minut.

Miód nie powinien wrzeć, lecz tylko być ciepły. Podwyższona temperatura ułatwi przejście smaku i aromatu papryczek do miodu. W zależności od koloru wybranych papryczek, podczas ogrzewania zmieni się także zabarwienie miodu. Po zdjęciu miodu z ognia należy ostudzić go w temperaturze pokojowej, a następnie przelać przez sitko, by usunąć papryczki. Hot honey można przygotować na zimno. W takim przypadku należy wydłużyć czas, przez jaki papryczki będą w miodzie. Może to być nawet kilka dni, dlatego najlepiej co jakiś czas sprawdzać smak miodu.

Do jakich potraw pasuje hot honey?

Pikantny miód ma wiele zastosowań. Pasuje do wszelkiego rodzaju curry, sosów i potrawek, zwłaszcza tych inspirowanych kuchnią azjatycką. Można go podać również jako dip do pierożków, sajgonek, krakersów, świeżych i grillowanych warzyw, smażonego kurczaka, krewetek czy tofu. Znakomicie sprawdzi się jako dodatek do mięs i serów z grilla. Pikantny miód można wykorzystać do przygotowania marynat i sosów do mięs, ryb i owoców morza. Dobrze łączy się z musztardą i pomidorami. Miłośnicy hot honey dodają go również do kanapek, parówek, tostów, a nawet pizzy.

Hot honey pasuje nie tylko do wytrawnych potraw. Znakomicie sprawdzi się jako dodatek do deserów – będzie ciekawym kontrastem do ich słodkiego smaku. Dzięki niemu lody, maślane i kruche ciasteczka, gofry czy sałatki owocowe nabiorą całkiem nowego smaku.

Miód z chili można z powodzeniem użyć do przygotowania napojów, wód smakowych oraz koktajli owocowych i warzywnych. W chłodny wieczór przyjemnie rozgrzeje filiżanka lub kubek kawy, herbaty czy kakao z dodatkiem hot honey.

×