Obalamy kulinarne mity! - Inspirowane Smakiem

Obalamy kulinarne mity!

makaron

Wymienianie się poradami i trikami kulinarnymi jest niezwykle powszechne. Rady te mają przyspieszać i ułatwiać gotowanie. Wiele z nich sprawdza się, jednak jest spora ilość mitów, które w dalszym ciągu są rozpowszechnianie. Jakie popularne porady to kulinarne mity, których należy się wystrzegać?

Ugotowany makaron trzeba przelać wodą, by się nie skleił

To chyba jeden z najczęściej powielanych mitów. Makaron ugotowany al dente, w osolonej wodzie, po odsączeniu zachowuje smak, kształt i się nie klei. Przepłukanie makaronu pod bieżącą wodą obniża jego temperaturę oraz pozbawia go smaku. Taki makaron będzie twardy i zimny. Mimo połączenia z ciepłym sosem, całe danie będzie wymagało podgrzania. Podczas gotowania makaronu należy pilnować, by woda cały czas wrzała. Nie stosuje się też pokrywki. Obniżenie temperatury wody podczas gotowania i zaprzestanie jej wrzenia będzie sprzyjało klejeniu się makaronu. Gdy woda przestaje wrzeć, makaron opada na dno i cząsteczki skrobi na powierzchni makaronu mogą stać się przyczyną procesu sklejania.

Warto dodać olej do wody podczas gotowania makaronu

Dodatek oleju również ma zapobiec sklejaniu się makaronu. Ze względu na różną gęstość oleju i wody, ten pierwszy będzie unosił się na jego powierzchni. Z tego względu olej nie pokryje każdego z pojedynczych makaronów.

Nie należy łączyć pomidora z ogórkiem

Utarło się, że jest to tak zwane „połączenie zakazane”. Faktycznie, ogórek zawiera enzym – askorbinazę – który powoduje utlenianie się witaminy C, a co za tym idzie, jej niszczenie. Jednak połączenie to nie jest w żaden sposób szkodliwe dla zdrowia. Powstanie mitu wynika ze zbytniego uproszczenia informacji oraz braku wiedzy na temat źródeł witaminy C w produktach spożywczych. Jeśli w ciągu dnia spożywana jest odpowiednia ilość warzyw i owoców, ryzyko niedoborów witaminy C nie występuje. Część osób pokrywa swoje zapotrzebowanie na witaminę C spożywając ziemniaki, które mało kto kojarzy z tą witaminą.

Posolona woda szybciej się gotuje

Bardzo często można spotkać się z taką radą. Jest ona nieprawdziwa. Otóż sól rozpuszczona w wodzie nie przyspieszą jej gotowania. Sama woda oraz woda z dodatkiem łyżeczki soli będą potrzebowały tyle samo czasu do osiągnięcia 100°C. Teoretycznie sól rozpuszczona w wodzie powoduje zwiększenie temperatury wrzenia, a co za tym idzie, wydłużenie czasu ogrzewania. Jednakże różnica w czasie gotowania będzie widoczna dopiero w przypadku znacznego przesolenia wody. Produkty ugotowane w takiej wodzie nie będą nadawały się do spożycia. Dodanie nawet 20 g soli do 1 litra wody nie spowoduje zauważalnego wydłużenia czasu gotowania.

Należy myć mięso przed obróbką

Z taką wskazówką można spotkać się w wielu przepisach. Jednak nie ma potrzeby mycia mięsa zarówno drobiowego, wieprzowego, jak i wołowego przed obróbką termiczną. Wysoka temperatura oraz odpowiedni jej czas zniszczy ewentualne drobnoustroje, znajdujące się na jego powierzchni. Natomiast mycie mięsa może być związane z rozprzestrzenianiem się drobnoustrojów w kuchni, poprzez pochlapanie wodą okolic zlewu lub blatu kuchennego. Dotyczy to również sytuacji, gdy mokre mięso zostanie położone na deskę, na której bakterie będą miały odpowiednie środowisko do namnażania.

×