„Oszukane” caldo verde - Inspirowane Smakiem

„Oszukane” caldo verde

caldo

Caldo verde to portugalska zupa z jarmużem. Zainspirowani tym oryginalnym smakiem stworzyliśmy własną wersję tego przepisu i dodaliśmy do zupy… kremowy sos sezamowy! Efekt jest fantastyczny!

Składniki

  • Sos Sezamowy Mosso Impresje
  • 200 g jarmużu
  • 250 g chorizo
  • 1 kg ziemniaków
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1,2 l bulionu
  • 2 łyżki Oleju Mazowieckiego Mosso

Kapusta zamiast jarmużu?

W oryginalnym przepisie używana jest kapusta galicyjska, zamiast jarmużu możesz z powodzeniem użyć kapusty włoskiej.

"Oszukanemu" caldo verde smaku dodaje:

Sosów szukaj w najbliższym hipermarkecie Auchan, Carrefour, Kaufland

PRZYGOTOWANIE:

  1. Ziemniaki obierz i pokrój drobno.

    caldo verde
  2. Chorizo pokrój na talarki i podsmaż na patelni, następnie przełóż do miseczki. Na tej samej patelni podsmaż posiekaną drobno cebulkę oraz czosnek. W dużym garnku zalej ziemniaki bulionem, dodaj podsmażoną cebulkę i gotuj pod przykryciem około 20 minut, aż ziemniaki będą miękkie.

    caldo verde
  3. Rozgnieć ziemniaki na drobniejsze kawałki, możesz użyć tłuczka do ziemniaków. Jarmuż oddziel od łodygi i pokrój lub porwij na małe kawałki. Dodaj do zupy i zagotuj. Na koniec dodaj chorizo i 2 łyżki Sosu Sezamowego Mosso Impresje. Danie możesz podać z pieczywem lub bez dodatków.

    caldo verde

Kapusta zamiast jarmużu?

W oryginalnym przepisie używana jest kapusta galicyjska, zamiast jarmużu możesz z powodzeniem użyć kapusty włoskiej.

"Oszukanemu" caldo verde smaku dodaje:

Sosów szukaj w najbliższym hipermarkecie Auchan, Carrefour, Kaufland

Kremowa konsystencja

Jeśli lubisz bardziej kremową konsystencję, możesz zblendować na gładko ugotowane ziemniaki, a następnie dodać jarmuż oraz chorizo.

przygotowania: 35 minut
czas wykonania: 15 minut
czas potrzebny: 20 minut
ilość porcji: 4
kuchnia polska
Obiad
gotowanie
×