Pandan – następca awokado. Nowy smak na kulinarnym rynku - Inspirowane Smakiem

Pandan – następca awokado. Nowy smak na kulinarnym rynku

pandan

Pandan – co to jest? Znana pasjonatka kuchni, Nigella Lawson, zwykła nazywać go „nowym awokado”. To ze względu na fakt, że pandan ma bardzo wiele właściwości prozdrowotnych i dołączył do grupy tzw. superfoods – owoców o szczególnym znaczeniu dla zdrowia człowieka. Pandan – jak smakuje i gdzie go kupić? A przede wszystkim, jakie ma właściwości?

Azjatycka wanilia

Pandan to roślina uchodząca w Azji za przyprawę Nazywana jest „azjatycką wanilią”, ponieważ ma charakterystyczny smak i aromat: orzeźwiający i nieco słodki, lecz bardzo przyjemny i nienarzucający się. W Azji najczęściej wykorzystuje się go do wzmocnienia aromatu ryżu oraz jako naturalny barwnik do deserów, wypieków, galaretek, ciasteczek, naleśników, gofrów, cukierków i wielu innych. Pandan charakteryzuje się żywo zielonym kolorem i taką też barwę może nadać innym produktom.

Jego kolor sprawia, że w połączeniu z produktami zbożowymi może świetnie imitować jadalną trawę. Z drugiej strony same liście tej rośliny mogą być wykorzystane bezpośrednio w kuchni jako „woreczki” dla najróżniejszych farszów, posiekane jako odświeżająca ozdoba dla dań głównych lub materiał do owijania kawałków mięs czy ryb.

Odmładzająca roślina

Prozdrowotne właściwości pandanu wynikają przede wszystkim z bogactwa zawartych w nim składników bioaktywnych. Ogromną rolę odgrywają wspomniane barwniki (chlorofil), a także tzw. pandaniny. Wspólnie tworzą odmładzającą mieszankę detoksykująco-przeciwutleniającą. Innymi słowy pandan dzięki swojemu składowi może zwalczać wolne rodniki w organizmie, odpowiadające za zbyt szybkie starzenie się komórek. Wykazano też, że związki walczące z wolnymi rodnikami jednocześnie przeciwdziałają stanom zapalnym, a także zmniejszają ryzyko rozwoju nowotworów. Ponadto owoce pandanu są bogate w witaminy: C i te z grupy B. To wszystko przy wartości 228 kcal w 100 gramach. Jak na sam owoc, to dość wysoka wartość energetyczna, ale warto pamiętać, ile w tym prozdrowotnych związków – wówczas śmiało można zrezygnować z kawałka sernika na rzecz owocu pandanu.

Pandan – gdzie kupić

Gdzie kupić pandan? Cóż, niestety jego popularność w naszym kraju nadal jeszcze nie jest tak duża. Niełatwo dostać go w supermarketach, ale jednak są miejsca, gdzie każdy powinien znaleźć tę roślinę. Mianowicie sklepy z żywnością azjatycką. Jako że pandan nie jest niczym niespotykanym w rejonach Azji, to z pewnością powinien być dostępny w tego typu punktach. 100 gramów świeżych liści pandanu to wydatek rzędu 10-15 złotych, podobną kwotę trzeba zapłacić za ekstrakt (sok) z liści w ilości 400 ml.

Źródła:

Ghasemzadeh A., Jaafar H. ZE, 2013, Profiling of phenolic compounds and their antioxidant and anticancer activities in pandan (Pandanus amaryllifolius Roxb.) extracts from different locations of Malaysia, BMC Complementary and Alternative Medicine, 13, 341.

Gurmeet S., Amrita P., Unique pandanus – Flavour, food and medicine, Journal of Pharmacognosy and Phytochemistry 2015, 5 (3), 8-14.

Ningrum A., Schreiner M., 2014, Pandan leaves: „Vanilia of the East” as potential natural food ingredient, Agro Food Industry Hi Tech, 25 (3), 56-61.

×