Podróże kulinarne: kuchnia hiszpańska - Inspirowane Smakiem

Podróże kulinarne: kuchnia hiszpańska

kuchnia hiszpańska, paella z krewetkami, kuchnia hiszpańska

Kuchnia hiszpańska ma zwolenników na całym świecie. Ceniona jest za wyraziste i aromatyczne potrawy oraz produkty. Duża ilość warzyw sprawia, że dania są kolorowe i apetyczne. Czy wiesz, jakie pyszności serwuje kuchnia hiszpańska? Poznaj charakterystyczne hiszpańskie potrawy i wprowadź do swojego menu odrobinę słońca.

Charakterystyka kuchni hiszpańskiej

Kuchnia hiszpańska jest różnorodna i ściśle związana z jej położeniem oraz historią. Wynika to z dość burzliwej historii związanej z podbojami, najazdami oraz migracją ludności, co przełożyło się również na kulinaria. Wbrew pozorom dania kuchni hiszpańskiej są proste i wykorzystują niewiele składników. To, co wyróżnia dania to wysoka jakość produktów, odpowiedni dobór przypraw oraz cierpliwość. Część dań kuchni hiszpańskiej przygotowuje się nawet kilka godzin, by składniki przegryzły się ze sobą. Długi czas przygotowania wynagradza wyjątkowy smak hiszpańskich klasyków.

Wśród produktów proteinowych pojawiają się jaja, nasiona roślin strączkowych, ryby, owoce morza oraz różnego rodzaju mięsa, takie jak wieprzowina, baranina oraz wołowina. W części regionów popularne są dania z dziczyzną.

Potrawy kuchni hiszpańskiej nie mogą obejść się bez świeżych warzyw. W daniach przeważają pomidory, oliwki, papryki, bakłażany oraz cukinie. W części regionów powszechne są przysmaki z kapustą oraz kukurydzą, a jako dodatek podaje się najczęściej ryż lub ziemniaki.

Do doprawiania dań wykorzystywane są:

  • kumin,
  • kolendra,
  • cynamon,
  • szafran,
  • słodka lub wędzona papryka,
  • cebula,
  • czosnek.

Co ciekawe w wielu tradycyjnych przepisach jako przyprawę stosuje się mielone migdały, które nadają wyjątkowego aromatu i słodkiej orzechowej nuty. Na smak potraw wpływa również szczodrze dodawana oliwa z oliwek.

Na półwyspie Iberyjskim nieodłącznym elementem posiłków jest lampka wina. Czerwone podaje się do dań z czerwonym mięsem, gulaszy oraz serów. Białe wina o owocowym posmaku podawane są do dań z rybami i owocami morza.

Kuchnia hiszpańska – najsłynniejsze przepisy

Paella

Przygotowywana na bazie ryżu z dodatkiem warzyw oraz kurczaka, królika lub owoców morza. Wyróżnia ją żółty odcień ryżu uzyskiwany poprzez dodatek szafranu. Paellę przygotowuje się na specjalnych patelniach o dużej średnicy, w których danie jest podawane.

Gazpacho

Orzeźwiająca i aromatyczna zupa podawana na zimno. Gazpacho przygotowuje się z surowych warzyw – podstawą przepisu są pomidory, cebula, czosnek, oliwa z oliwek, ocet oraz namoczony chleb. W innych wariantach oprócz pomidorów do zupy dodaje się paprykę lub ogórka zielonego.

Przeczytaj artykuł: Chłodnik – co musisz o nim wiedzieć?

Tortilla de patatas

Bazą tej nietypowej tortilli są gotowane ziemniaki oraz jajka. W zależności od preferencji dodaje się warzywa, kiełbasy, szynki, kawałki mięs oraz owoce morza.

Churros

Przepis na churros pochodzi z Katalonii. Przygotowuje się je z ciasta parzonego wyciskanego na rozgrzany olej. Po usmażeniu posypywane są cukrem pudrem lub podawane z czekoladą.

Crema catalana

Krem kataloński to również tradycyjny hiszpański deser. Przygotowuje się go z mleka, mąki kukurydzianej, cytryny, żółtek oraz cynamonu. Wierzch kremu posypuje się karmelizowanym cukrem.

Przeczytaj artykuł: 5 najlepszych deserów na świecie

Jak zrobić tapas?

Tapas to hiszpańskie przekąski podawane na ciepło lub zimno, jako dodatek do wina i piwa lub w ramach przystawki przed daniem głównym. Tapas są bardzo różnorodne. Mogą to być ułożone na deskach lub półmiskach oliwki, pikle, pokrojone sery (manchego), kiełbasy (chorizo, fuet) i szynki. W ramach tapas można zaserwować różnego rodzaju kanapki. Jako tapas na ciepło podaje się smażone ryby, owoce morza, kiełbasy, a nawet ziemniaki. Pokrojona tortilla de patatas również może być podana w formie tapas.

Jako dodatek do kanapek lub tapas na ciepło może być podawany sos aioli. Składa się on z oliwy i czosnku rozgniatanych w moździerzu aż do uzyskania jednolitej konsystencji.

 

Hiszpańskie potrawy są kolorowe i pełne smaku. Warto rozpocząć tę kulinarną przygodę od własnej kuchni – na pierwszy ogień najlepiej wybrać proste i idealne na ciepłe dni gazpacho. Smacznego!

×