Porady

Sprawdzone porady, które sprawią, że gotowanie stanie się dla Ciebie przyjemnością!

Przetwory owocowe – czy znasz je wszystkie?

Lato i jesień to czas przetworów. Bogactwo warzyw i owoców, którymi cieszymy się w letnich miesiącach za chwilę się skończy, a w długie zimowe wieczory nic tak nie poprawia humoru, jak domowe dżemy, własnoręcznie robione soki na odporność i pyszne konfitury nie tylko do naleśników. Podpowiadamy, jak przygotować przetwory na zimę.Dowiedz się więcej!

Woda z kranu – czy można ją bezpieczne pić? Prawdy i mity na temat kranówki oraz alternatywne rozwiązania

Mimo coraz częstszych kampanii promujących picie wody z kranu, jeszcze nie wszyscy są przekonani do zwykłej kranówki. Szacuje się, że około 45% Polaków pije wodę z kranu. W przypadku reszty największą obawą jest to, czy woda z kranu jest bezpieczna i czy można ją pić bez obaw o zdrowie swoje i rodziny. Czy woda z kranu może być szkodliwa?Dowiedz się więcej!

Co jeść, by dobrze spać?

Sen jest niezwykle ważny dla prawidłowej regeneracji i funkcjonowania organizmu. Bardzo ważna jest nie tylko jego odpowiednia ilość, ale również jakość. Na dobry sen może wpływać również to, co jemy – zwłaszcza ostatni posiłek w ciągu dnia. Co warto jeść przed snem, a czego unikać?Dowiedz się więcej!

Najlepsze dania ze szparagami

Sezon na szparagi trwa krótko. Przełom maja i czerwca to najlepszy moment na szparagi. By nacieszyć się ich delikatnym smakiem, warto przyrządzać je na wiele sposobów. Pomysły na szparagi w kuchni to zarówno dania bardzo proste i szybkie w przygotowaniu, jak i wykwintne przepisy, które zachwycą także wyrafinowane podniebienia.Dowiedz się więcej!

Kulinarne triki, które uratują niejedno danie

Każdemu może zdarzyć się mała wpadka w kuchni. Nie zawsze musi ona jednak oznaczać kulinarną klapę i wyrzucenie przygotowywanego dania. Warto znać proste triki, dzięki którym wiadomo co zrobić, by posiłek nadal był smaczny. Przesoloną zupę czy zbyt rzadki sos z łatwością można uratować!Dowiedz się więcej!

9 pomysłów na różnorodne śniadania i kolacje na ciepło

Monotonia posiłków łatwo może wkraść się do naszej kuchni. Często nie jest to związane z brakiem czasu na przygotowanie posiłku, ale z brakiem pomysłów na ciekawe i różnorodne dania. W natłoku codziennych obowiązków większość sięga po sprawdzone rozwiązania, jednak każdy czasem potrzebuje odmiany. Jak urozmaicić codzienny jadłospis? Jakie dania sprawdzą się na śniadanie, a jakie na kolację? Podpowiadamy!Dowiedz się więcej!

Mini szklarnia na parapecie

Intensywny zapach i smak świeżych ziół wzbogaca i uatrakcyjnia potrawy. Dodatkowo zielone krzaczki mogą być piękną ozdobą kuchni. Uprawa ziół w domu wbrew pozorom jest łatwiejsza niż mogłoby się to wydawać. Istotna jest znajomość wymagań posadzonych ziół, by cieszyć się bujnymi krzaczkami. Jakie zioła warto posadzić w domu?Dowiedz się więcej!

5 pomysłów na wspólne gotowanie z dziećmi

Zostań w domu i gotuj z dzieckiem! Wspólne spędzanie czasu w okresie kwarantanny wymaga sporej dawki kreatywności – wiedzą o tym wszyscy rodzice. Jednym z pomysłów na zaangażowanie najmłodszych jest wspólne gotowanie. Oto kilka pomysłów na potrawy, które zachwycą Twoje dziecko! Dowiedz się więcej!

Jak mrozić i rozmrażać dania?

Mrożenie to doskonały sposób na uniknięcie marnowania jedzenia oraz zaoszczędzenie czasu. Przygotowanie obiadu z zamrożonej porcji ogranicza się zaledwie do rozmrożenia i podgrzewania. Podobnie znacząco skraca się czas przygotowania obiadu w przypadku wykorzystania mrożonych produktów. W kwestii mrożenia cały czas pada wiele pytań. Co można mrozić? Jak mrozić dania jednogarnkowe? Czy można zamrozić zupę?  Dowiedz się więcej!