Porady

Sprawdzone porady, które sprawią, że gotowanie stanie się dla Ciebie przyjemnością!

Pieczone kasztany

Dobrze znamy kasztany, które często zbieramy jesienią w parkach. Jednak niektórzy nie wiedzą, że kasztany są… jadalne! Jak i z czym je jeść? I jak je przyrządzić? Podpowiadamy!Dowiedz się więcej!

6 pomysłów na przetwory z pomidora

Zwykle jemy je w postaci surowej, ale z pomidorów – zwłaszcza tych, które dojrzewały w letnim słońcu – warto zrobić także domowe przetwory: sos do spaghetti, przecier pomidorowy, domowy keczup i wiele innych!Dowiedz się więcej!

Faszerowane warzywa – jak to ugryźć?

Monotonia w kuchni? Brak pomysłów na ciekawe dania? Faszerowane warzywa to prosty, a zarazem efektowny sposób na podanie dobrze znanych składników. Doskonale nadają się na pożywny obiad lub ciepłą kolację. Znakomicie sprawdzą się również jako dodatek do grillowanych mięs.Dowiedz się więcej!

Sezon na grzyby – jakie grzyby warto zbierać i jak je wykorzystać?

Jesień to ulubiona pora roku dla amatorów grzybów. W lasach pojawiają się z końcem sierpnia te ulubione – leśne grzyby: maślaki, podgrzybki, kurki, borowiki. Jak je zbierać i co zrobić z koszem pełnym grzybów? Grzybiarze dobrze to wiedzą! Początkującym podpowiadamy!Dowiedz się więcej!

Jak marynować warzywa?

Choć warzywa, także mrożone oraz wszelkiego rodzaju przetwory z warzyw i owoców, są dziś dostępne cały rok, to nic nie zastąpi domowych słoików z zapasami. Jak przygotować przetwory na zimę? Podajemy ciekawe przepisy na marynaty.Dowiedz się więcej!

6 sposobów na cukinię – jak wykorzystać to warzywo?

Jak wygląda cukinia nie trzeba nikomu tłumaczyć. To zielone, podłużne warzywo cieszy się w Polsce dużą popularnością. Większość doskonale zna smak aromatycznego leczo, w którym cukinia jest jednym z głównych składników. Cukinia to uniwersalne warzywo i można przygotować ją na wiele różnych sposobów. Jeśli nie masz pomysłu, co zrobić z cukinią, wypróbuj nasze inspiracje.Dowiedz się więcej!

4 sposoby na pyszne ciasta z warzyw

Ciasta w większości kojarzą się ze słodkimi wypiekami, do których bez wątpienia pasują owoce. Nie trzeba jednak ograniczać się wyłącznie do nich. Warzywne ciasta są równie smaczne i wcale nie wymagają więcej przygotowań. Eksperymentując z różnymi warzywami można otrzymać zaskakujące rezultaty.Dowiedz się więcej!

Śliwki – rodzaje i pomysły na przetwory

W sierpniu zaczynają się pyszne, słodkie śliwki – doskonałe zarówno na surowo, jak i w formie przetworów. Śliwkowy sos do mięs, konfitura czy uwielbiane przez domowników powidła. Ostatnio niezwykle popularne są także… kiszone śliwki! Jak je zrobić? Jakie są najpopularniejsze rodzaje śliwek? Oto nasz krótki przewodnik po śliwkowych pysznościach.Dowiedz się więcej!

Sekrety dobrej ryby

Według żywieniowców wciąż zjadamy za mało ryb. Skąd ta niechęć? Jedną z przyczyn jest nieumiejętne przyrządzanie potraw z ryb. Oto kilka pomysłów na dobre ryby, dzięki którym częściej będą gościły w codziennym menu.Dowiedz się więcej!