Porady

Sprawdzone porady, które sprawią, że gotowanie stanie się dla Ciebie przyjemnością!

Mealprep – trend, który oszczędza czas

Dieta pudełkowa to hit ostatnich lat, a mealprep to domowa dieta pudełkowa, która pozwoli zaoszczędzić czas i pieniądze. Dzięki takiemu podejściu do gotowania, nic w kuchni się nie zmarnuje. Wypróbuj nasze przepisy na mealprep.Dowiedz się więcej!

Czy zdrowe jedzenie musi być drogie?

Istnieje mit, że pełnowartościowa i zbilansowana dieta wiąże się ze sporymi wydatkami. Jednak aby zdrowo się odżywiać, wcale nie trzeba na jedzenie wydawać dużo pieniędzy. Zdrowe jedzenie nie musi kosztować fortuny – podpowiadamy, co zrobić, by jeść tanio i zdrowo.Dowiedz się więcej!

7 sposobów na pyszne pasty kanapkowe

Kanapki to prosta i szybka propozycja na śniadanie lub kolację. Nie wymaga dodatkowych umiejętności kulinarnych. Do przygotowania takich kanapek, jak i samej pasty można zaangażować nawet dzieci. Nie wiesz z czego zrobić pastę kanapkową? Dzielimy się naszymi sprawdzonymi sposobami!Dowiedz się więcej!

Lodówka – jak przechowywać w niej żywność i dbać o jej wnętrze?

Lodówka to jeden z najważniejszych sprzętów AGD w domu. Bez niej ciężko wyobrazić sobie prawidłowe przechowywanie żywności. Aby wydłużyć czas przechowywania produktów warto wiedzieć, jak najlepiej zorganizować lodówkę, gdzie układać poszczególne produkty, a także jak dbać o czystość lodówki.Dowiedz się więcej!

Jak przyrządzić idealne curry i z czym je podać?

Curry to jedno z najpopularniejszych dań kuchni indyjskiej. Chętnie przygotowywane jest w restauracjach i domach na całym świecie. Nic dziwnego – danie z curry jest niezwykle aromatyczne oraz lekkie, a jednocześnie sycące.Dowiedz się więcej!

Sery dojrzewające – jakie są ich rodzaje i do jakich potraw pasują najbardziej?

Sery dojrzewające często bywają uznawane za produkty ekskluzywne, ze względu na czas ich wyrabiania – w niektórych przypadkach proces ten trwa nawet kilka lat. Sery te wyróżniają się wyjątkowym, nieco orzechowym posmakiem oraz twardością – zazwyczaj trzeba je zetrzeć, by dodać do potrawy. Co jeszcze warto o nich wiedzieć?Dowiedz się więcej!

Jagody – sierpniowy superfood

Te niewielkich rozmiarów owoce mają wielu miłośników. Jagody cenione są nie tylko ze względu na smak, ale również prozdrowotne właściwości. Dlaczego warto jeść jagody? Co z nimi zrobić?Dowiedz się więcej!

Przetwory owocowe – czy znasz je wszystkie?

Lato i jesień to czas przetworów. Bogactwo warzyw i owoców, którymi cieszymy się w letnich miesiącach za chwilę się skończy, a w długie zimowe wieczory nic tak nie poprawia humoru, jak domowe dżemy, własnoręcznie robione soki na odporność i pyszne konfitury nie tylko do naleśników. Podpowiadamy, jak przygotować przetwory na zimę.Dowiedz się więcej!

Woda z kranu – czy można ją bezpieczne pić? Prawdy i mity na temat kranówki oraz alternatywne rozwiązania

Mimo coraz częstszych kampanii promujących picie wody z kranu, jeszcze nie wszyscy są przekonani do zwykłej kranówki. Szacuje się, że około 45% Polaków pije wodę z kranu. W przypadku reszty największą obawą jest to, czy woda z kranu jest bezpieczna i czy można ją pić bez obaw o zdrowie swoje i rodziny. Czy woda z kranu może być szkodliwa?Dowiedz się więcej!