Porady

Sprawdzone porady, które sprawią, że gotowanie stanie się dla Ciebie przyjemnością!

Świąteczne ciasta w wersji fit – czy to możliwe?

W Święta wiele osób rezygnuje ze swoich zdrowych nawyków żywieniowych i postanowień dotyczących pilnowania spożywanych posiłków. Jednak okres świąteczny nie musi wiązać się ani z rezygnacją z diety, ani z koniecznością rezygnacji ze świątecznych ciast. Dzięki kilku prostym wskazówkom można przygotować ciasto na Święta w wersji fit.Dowiedz się więcej!

Na czym polega dieta bezglutenowa?

Co można jeść na diecie bezglutenowej? To z pewnością najbardziej nurtujące kwestie osób rozważających zmianę diety na bezglutenową.Dowiedz się więcej!

Magnez – w jakich produktach go szukać?

Co powinno znaleźć się na talerzu, by dostarczyć organizmowi magnez? Dowiedz się co jeść, by zdrowo uzupełniać niedobory magnezu.Dowiedz się więcej!

Menu na imprezę na Halloween

Przygotowujesz imprezę z okazji Halloween? Zastanawiasz się co podać gościom i jak ich zaskoczyć? Zaopatrz swoją spiżarnię w duże ilości dyni, a resztę zostaw nam!Dowiedz się więcej!

Pieczone kasztany

Dobrze znamy kasztany, które często zbieramy jesienią w parkach. Jednak niektórzy nie wiedzą, że kasztany są… jadalne! Jak i z czym je jeść? I jak je przyrządzić? Podpowiadamy!Dowiedz się więcej!

6 pomysłów na przetwory z pomidora

Zwykle jemy je w postaci surowej, ale z pomidorów – zwłaszcza tych, które dojrzewały w letnim słońcu – warto zrobić także domowe przetwory: sos do spaghetti, przecier pomidorowy, domowy keczup i wiele innych!Dowiedz się więcej!

Faszerowane warzywa – jak to ugryźć?

Monotonia w kuchni? Brak pomysłów na ciekawe dania? Faszerowane warzywa to prosty, a zarazem efektowny sposób na podanie dobrze znanych składników. Doskonale nadają się na pożywny obiad lub ciepłą kolację. Znakomicie sprawdzą się również jako dodatek do grillowanych mięs.Dowiedz się więcej!

Sezon na grzyby – jakie grzyby warto zbierać i jak je wykorzystać?

Jesień to ulubiona pora roku dla amatorów grzybów. W lasach pojawiają się z końcem sierpnia te ulubione – leśne grzyby: maślaki, podgrzybki, kurki, borowiki. Jak je zbierać i co zrobić z koszem pełnym grzybów? Grzybiarze dobrze to wiedzą! Początkującym podpowiadamy!Dowiedz się więcej!

Jak marynować warzywa?

Choć warzywa, także mrożone oraz wszelkiego rodzaju przetwory z warzyw i owoców, są dziś dostępne cały rok, to nic nie zastąpi domowych słoików z zapasami. Jak przygotować przetwory na zimę? Podajemy ciekawe przepisy na marynaty.Dowiedz się więcej!