Sprawdzone porady, które sprawią, że gotowanie stanie się dla Ciebie przyjemnością!
Lato i jesień to czas przetworów. Bogactwo warzyw i owoców, którymi cieszymy się w letnich miesiącach za chwilę się skończy, a w długie zimowe wieczory nic tak nie poprawia humoru, jak domowe dżemy, własnoręcznie robione soki na odporność i pyszne konfitury nie tylko do naleśników. Podpowiadamy, jak przygotować przetwory na zimę.Dowiedz się więcej!
Mimo coraz częstszych kampanii promujących picie wody z kranu, jeszcze nie wszyscy są przekonani do zwykłej kranówki. Szacuje się, że około 45% Polaków pije wodę z kranu. W przypadku reszty największą obawą jest to, czy woda z kranu jest bezpieczna i czy można ją pić bez obaw o zdrowie swoje i rodziny. Czy woda z kranu może być szkodliwa?Dowiedz się więcej!
Sen jest niezwykle ważny dla prawidłowej regeneracji i funkcjonowania organizmu. Bardzo ważna jest nie tylko jego odpowiednia ilość, ale również jakość. Na dobry sen może wpływać również to, co jemy – zwłaszcza ostatni posiłek w ciągu dnia. Co warto jeść przed snem, a czego unikać?Dowiedz się więcej!
Sezon na szparagi trwa krótko. Przełom maja i czerwca to najlepszy moment na szparagi. By nacieszyć się ich delikatnym smakiem, warto przyrządzać je na wiele sposobów. Pomysły na szparagi w kuchni to zarówno dania bardzo proste i szybkie w przygotowaniu, jak i wykwintne przepisy, które zachwycą także wyrafinowane podniebienia.Dowiedz się więcej!
Każdemu może zdarzyć się mała wpadka w kuchni. Nie zawsze musi ona jednak oznaczać kulinarną klapę i wyrzucenie przygotowywanego dania. Warto znać proste triki, dzięki którym wiadomo co zrobić, by posiłek nadal był smaczny. Przesoloną zupę czy zbyt rzadki sos z łatwością można uratować!Dowiedz się więcej!
Monotonia posiłków łatwo może wkraść się do naszej kuchni. Często nie jest to związane z brakiem czasu na przygotowanie posiłku, ale z brakiem pomysłów na ciekawe i różnorodne dania. W natłoku codziennych obowiązków większość sięga po sprawdzone rozwiązania, jednak każdy czasem potrzebuje odmiany. Jak urozmaicić codzienny jadłospis? Jakie dania sprawdzą się na śniadanie, a jakie na kolację? Podpowiadamy!Dowiedz się więcej!
Intensywny zapach i smak świeżych ziół wzbogaca i uatrakcyjnia potrawy. Dodatkowo zielone krzaczki mogą być piękną ozdobą kuchni. Uprawa ziół w domu wbrew pozorom jest łatwiejsza niż mogłoby się to wydawać. Istotna jest znajomość wymagań posadzonych ziół, by cieszyć się bujnymi krzaczkami. Jakie zioła warto posadzić w domu?Dowiedz się więcej!
Zostań w domu i gotuj z dzieckiem! Wspólne spędzanie czasu w okresie kwarantanny wymaga sporej dawki kreatywności – wiedzą o tym wszyscy rodzice. Jednym z pomysłów na zaangażowanie najmłodszych jest wspólne gotowanie. Oto kilka pomysłów na potrawy, które zachwycą Twoje dziecko! Dowiedz się więcej!
Mrożenie to doskonały sposób na uniknięcie marnowania jedzenia oraz zaoszczędzenie czasu. Przygotowanie obiadu z zamrożonej porcji ogranicza się zaledwie do rozmrożenia i podgrzewania. Podobnie znacząco skraca się czas przygotowania obiadu w przypadku wykorzystania mrożonych produktów. W kwestii mrożenia cały czas pada wiele pytań. Co można mrozić? Jak mrozić dania jednogarnkowe? Czy można zamrozić zupę? Dowiedz się więcej!