Produkty, które pomagają zachować młodość - Inspirowane Smakiem

Produkty, które pomagają zachować młodość

produkty które pomagają zachować młodość

Na rynku istnieją produkty, które nie tylko pomagają zachować zdrowie, ale również młodość. Co jeść, by wyglądać młodo? Awokado, marchew, migdały, siemię lniane – to tylko niektóre z produktów bogatych w składniki odżywcze, które fantastycznie wpływają na cerę, opóźniając oznaki starzenia. Zawarte w jedzeniu składniki mogą z powodzeniem oddziaływać na kondycję skóry. Jak to jest, że tak niewielkie ilości substancji działają tak silnie na organizm?

Skomplikowane starzenie się

Aby zrozumieć, jak można wpłynąć dietą na utrzymanie młodości oraz by wiedzieć, co jeść, by wyglądać młodo, warto najpierw odpowiedzieć sobie na pytanie, czym jest starzenie się. To fizjologiczny, ciągły proces zmniejszania zdolności organizmu do odpowiedzi na stres środowiskowy. To naturalne nagromadzanie się w komórkach mikrouszkodzeń, które organizm z czasem naprawia z coraz większą trudnością.

Zmiany zachodzące w skórze związane ze starzeniem to przede wszystkim zmniejszony obrót komórek naskórka (możliwości wymiany starych i zniszczonych komórek na nowe) oraz redukcja liczby komórek odpowiadających za jego powstawanie. Na drodze starzenia dochodzi również do upośledzenia funkcji barierowych skóry. Następuje też włóknienie i atrofia skóry, a do tego wszystkiego mamy do czynienia z pogorszoną syntezą witaminy D.

Co jeść, by wyglądać młodo? Otóż nie chodzi o konkretne, pojedyncze produkty, lecz przede wszystkim o bioaktywne związki zawarte w mniejszych lub większych ilościach w pożywieniu. Do takich dobroczynnie działających substancji należą przede wszystkim: polifenole, karotenoidy, witamina C czy kwasy tłuszczowe omega-3.

Wino na przedłużenie młodości

Polifenole charakteryzują się przede wszystkim właściwościami przeciwutleniającymi, przeciwmiażdżycowymi, antynowotworowymi, przeciwzapalnymi. Szczególnie bogate w te składniki są: herbaty (zwłaszcza zielona), jagody, wina i czarne porzeczki. Potwierdzono, że również soja może poprawiać wygląd, dzięki zawartych w niej izoflawonom. Wspomniane produkty powodują ograniczenie rozpadu kolagenu odpowiadającego za elastyczność i sprężystość skóry, jednocześnie stymulując syntezę tego związku. Dodatkowo te substancje chronią skórę przed niebywale szkodliwym promieniowaniem UV, tym samym redukując tempo fotostarzenia się skóry.

Skoro już mowa o fotostarzeniu – idealnym środkiem zapobiegawczym są tutaj karotenoidy. Suplementacja beta-karotenem powoduje zmniejszenie ryzyka poparzenia słonecznego, natomiast samo spożycie beta-karotenu z codzienną dietą to droga do ograniczenia powstawania zmarszczek, przebarwień i zwiększenia elastyczności skóry. Gdzie znajdziemy największe ilości tych prourodowych związków? Otóż do roślin bogatych w karotenoidy należą: jarmuż, szpinak, czerwona papryka, pomidory, marchew. Ale uwaga! Na zawartość karotenoidów w spożywanych owocach i warzywach ma też wpływ ich przyrządzanie, czyli usuwanie zewnętrznych liści czy skórki. Nie należy usuwać tych fragmentów, jeśli to możliwe. A jeśli ktoś lubi owoce morza i mięczaki – mamy dobrą wiadomość. Zwierzęta te, mające pomarańczowo-czerwone zabarwienie, to nie tylko wyjątkowy smak, ale i zdrowie. Do zwierząt, które w swym ciele posiadają różnego rodzaju karotenoidy, należą: mięczaki jadalne, małże, ostrygi i przegrzebki. Co ciekawe, intensywna barwa jest wyznacznikiem ich stanu zdrowia.

Ryba i orzechy w profilaktyce nowotworowej

Kwasy tłuszczowe omega-3 znane są każdemu i niemal brakuje kategorii związanej ze zdrowiem, w której nie byłyby ważne. Zawarte w tłustych rybach (łosoś, śledź, pstrąg), orzechach włoskich, oleju lnianym czy w awokado i siemieniu lnianym sprawiają, że procesy powstawania zmarszczek znacznie się spowalniają. Przypisuje się im też ogromną rolę w redukcji skutków fotostarzenia się, a do tego zmniejszają ryzyko nowotworów skóry.

Kolagen i elastyna to dwie główne substancje w skórze, którym zawdzięczamy jej dobry wygląd. Witamina C oddziałuje szczególnie na te związki, wzmacniając ich syntezę i jednocześnie hamując aktywność białek odpowiedzialnych za rozpad elastyny i kolagenu. Krótko mówiąc, odpowiednie spożywanie witaminy C (ale też E, działającej podobnie), to właściwa droga do redukcji zmarszczek, przebarwień czy blizn. Gwarancją powodzenia jest tu jedzenie jak największej ilości surowych warzyw i owoców z wyszczególnieniem papryki, cytrusów, zielonych roślin liściastych oraz natki pietruszki.

Popijanie (dla) młodości

Poza odpowiednią dietą niebywale istotną kwestią jest właściwe nawodnienie organizmu. Bez przyjmowania około 2 litrów wody dziennie skóra będzie wyglądała na suchą, zmęczoną, szarą, oczy będą podpuchnięte, a cera pokryje się zmarszczkami dużo szybciej niż naturalnie powinna.

Źródła:

  1. Gryszczyńska A. i in.: Karotenoidy. Naturalne źródła, biosynteza, wpływ na organizm ludzki, Postępy Fitoterapii, 2/2011, s. 127-143.
  2. Kulczyński B.: Wybrane składniki diety jako element profilaktyki starzenia się, Współczesna dietetyka, 17/2018.

 

×