Smażone tofu z warzywami - Inspirowane Smakiem

Smażone tofu z warzywami

tofu z warzywami

Tofu tylko z pozoru wydaje się trudnym produktem. Dobrze przyprawione i poddane odpowiedniej obróbce potrafi zaskoczyć! Spróbuj smażonego tofu z warzywami i aksamitną, sezamową nutą.

Składniki

  • 6 łyżek Sosu Sezamowego Mosso Impresje
  • 400 g naturalnego tofu
  • 3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka soli
  • ½ sproszkowanej chili (opcjonalnie)
  • 1 czerwona papryka
  • 1 brokuł
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki słodkiego sosu chili
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 łyżki oleju sezamowego
  • 1 łyżka sezamu
  • 2 łyżki orzechów nerkowca
  • 2 garści posiekanego szczypiorku

Jak dobrze odsączyć tofu?

Aby dobrze odsączyć tofu, owiń je ręcznikiem papierowym i dociśnij równomiernie z góry, np. deską do krojenia. Odstaw przyciśnięte tofu na kilka minut.

Smażonemu tofu z warzywami smaku dodaje:

Sosów szukaj w najbliższym hipermarkecie Auchan, Carrefour, Kaufland

PRZYGOTOWANIE:

  1. Tofu odsącz za pomocą papierowych ręczników i pokrój na drobną kostkę. Brokuł umyj i podziel na małe różyczki, paprykę oczyść i pokrój w drobne paseczki.

    tofu z warzywami
  2. W jednej misce obtocz tofu w mące ziemniaczanej, wymieszanej z solą i chili (opcjonalnie). W drugim naczyniu przygotuj mieszankę sosów. Połącz Sos Sezamowy Mosso Impresje, sos sojowy, słodki sos chili oraz drobno posiekane 2 ząbki czosnku.

    tofu z warzywami
  3. Na patelni rozgrzej olej sezamowy i podsmaż tofu na złoty kolor z każdej strony, następnie dodaj orzechy nerkowca i wcześniej przygotowany sos. Wymieszaj, dodaj pokrojone warzywa i smaż przez kilka minut ciągle mieszając. Podawaj z ugotowanym ryżem. Całość posyp świeżym, posiekanym szczypiorkiem i ziarnami sezamu.

    smażone tofu

Jak dobrze odsączyć tofu?

Aby dobrze odsączyć tofu, owiń je ręcznikiem papierowym i dociśnij równomiernie z góry, np. deską do krojenia. Odstaw przyciśnięte tofu na kilka minut.

Smażonemu tofu z warzywami smaku dodaje:

Sosów szukaj w najbliższym hipermarkecie Auchan, Carrefour, Kaufland

Podaj tofu jako przekąskę!

Tofu możesz usmażyć i podać również w wersji przekąski do chrupania, z samym Sosem Sezamowym Mosso Impresje.

przygotowania: 10 minut
czas wykonania: 10 minut
czas potrzebny: 20 minut
ilość porcji: 4
kuchnia polska
Obiad
smażenie
×