Śniadanie to podstawa. Dlaczego powinniśmy jeść pożywne i zdrowe śniadania? - Inspirowane Smakiem

Śniadanie to podstawa. Dlaczego powinniśmy jeść pożywne i zdrowe śniadania?

śniadanie, kawa, sok, zdrowe śniadanie

Śniadanie to pierwszy, i dla wielu osób najważniejszy, posiłek w ciągu dnia. Bez niego niektórzy nie wychodzą z domu! Dostarcza nam energii i składników odżywczych na cały dzień, a przynajmniej na pierwsze kilka godzin.

Zdarzają się jednak osoby, które niestety zapominają o tym posiłku lub traktują go niedbale, jedząc to, co akurat mają pod ręką. Jakie konsekwencje niesie ze sobą omijanie śniadań? Brak koncentracji, mniejsza efektywność w pracy lub w szkole albo po prostu brak energii i ospałość – to tylko niektóre z nich. Zatem co jeść na śniadanie, by dobrze funkcjonować przez resztę dnia?

Makro- i mikroskala

Zacznijmy od najważniejszego – makroskładników. To podstawowe elementy diety – węglowodany, tłuszcze i białka. Odpowiednio zbilansowane śniadanie powinno składać się z nich wszystkich. Pomimo mody, śniadania białkowo-tłuszczowe nie mają uzasadnionej racji bytu wśród zdrowych osób. Podobnie te, w których królują tylko węglowodany także nie powinny być naszą codziennością. Co jeść na śniadanie, by zachować optymalny rozkład makroskładników?

Otóż dobrym pomysłem jest owsianka na mleku lub z dodatkiem jogurtu, do której dorzucimy owoce i orzechy lub pestki dyni czy nasiona słonecznika. Takie składniki gwarantują, że w potrawie znajdziemy dużo węglowodanów, ale i tłuszcze z orzechów i nabiału oraz białko. Nic też dziwnego, że kanapki to jedno z podstawowych śniadaniowych rozwiązań. Jeśli odpowiednio je obłożymy, także możemy uzyskać bogactwo makroskładników. Unikajmy kanapek z samym dżemem, bo to tylko węglowodany. Ale już pieczywo z serem białym i miodem posypane orzechami będzie świetnym pomysłem. Podobnie tradycyjna kanapka z masłem lub awokado, szynką i plastrami warzyw – jesteśmy na tak! Polecamy także przepis na wytrawne gofry z jajkiem sadzonym.

Lenistwo drogą do otyłości

Niestety wielu z nas nie ma czasu na to, by z rana zastanawiać się nad składem swojego śniadania. Przez to albo zjadamy przypadkowe produkty, albo co gorsza – nie jemy śniadania w ogóle. A przecież istnieją rozwiązania błyskawiczne – na przykład koktajle. Za pomocą blendera można przygotować naprawdę niezliczoną liczbę różnych smaków i mieszanek. Podstawą zawsze jednak powinien być dodatek białkowy – nabiał lub roślinne napoje („mleko” kokosowe, ryżowe, owsiane, itp.). Do tego dorzucamy owoce, orzechy, awokado – co tylko chcemy. Kilka minut, a uzyskujemy pożywne śniadanie na początek dnia. Jeśli chodzi o zdrowie, to nie powinniśmy mieć wymówek.

Pamiętaj, by było różnorodnie

Istnieje grono osób, które popełniają jeszcze jeden błąd związany z odżywianiem. Mianowicie, wciąż powtarzają jedno lub dwa ulubione rodzaje śniadań, nie pozwalając sobie na różnorodność. Nie chodzi tutaj nawet o różne smaki, bo sam smak nie przynosi ani nie odbiera nam zdrowia.

Różnorodność pokarmów to podstawa dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Produkty dostępne w sklepach pełne są witamin i składników odżywczych, lecz każdy z nich charakteryzuje się innym składem mikroelementów. Uzupełniają się one, dlatego monotonny jadłospis może okazać się po pewnym czasie przyczyną niedoborów witamin i składników mineralnych w organizmie. Na pytanie: co jeść na śniadanie, odpowiedź jest prosta: wszystko. Z rozsądnym uwzględnieniem różnorodności i rotacji produktów, oczywiście.

×