Świeże soki - jak łączyć warzywa i owoce? - Inspirowane Smakiem

Świeże soki – jak łączyć warzywa i owoce?

owoce, soki,kolorowe soki, koktajle, sok w słoiku

Sok to nie tylko pyszny i intensywny w smaku sposób na zaspokojenie pragnienia. Soki – zarówno owocowe, jak i warzywne – są także źródłem witamin i związków o działaniu prozdrowotnym(1). Można przygotować je z wielu łatwo dostępnych składników, więc bez problemu każdy znajdzie swój ulubiony smak.

Soki owocowe

Miąższ owoców zawiera glukozę i fruktozę. To właśnie im soki owocowe zawdzięczają swój przyjemny i słodki smak. Do przygotowania domowych soków owocowych najlepiej wykorzystywać, w miarę możliwości, całe owoce.  Zawartość cząstek miąższu lub skórkizwiększa ilość związków prozdrowotnych, barwników oraz błonnika w soku. Sprawia to, że jest on bardziej wartościowy(1). Bogatym źródłem witamin i związków prozdrowotnych będą również gęste soki przecierowe. Aby wydłużyć termin przydatności do spożycia wyciśniętego soku owocowego stosuje się pasteryzację.

Soki warzywne

W porównaniu z owocami, warzywa charakteryzują się niższą kalorycznością (1) – stąd soki warzywne również będą mniej kaloryczne niż soki owocowe. Najbardziej znanymi sokami warzywnymi są pomidorowy i marchewkowy. Wśród osób aktywnych fizycznie, popularny jest również sok z buraka. W celu uatrakcyjnienia smaku soku stosuje się dodatek przypraw (np. sól, pieprz, chilli, zioła prowansalskie) oraz soków owocowych (np. sok z cytryny).

Podobnie jak w przypadku soków owocowych, metodą wydłużenia przydatności do spożycia soków warzywnych jest pasteryzacja. W przypadku braku zastosowania procesu pasteryzacji otrzymuje się tzw. soki jednodniowe. Po przygotowaniu domowych soków warzywnych najlepiej wypić je w ciągu kilku godzin.

Jak zrobić domowy sok z wyciskarki?

Przed przygotowaniem soków wyciskanych należy sprawdzić, czy wykorzystywane owoce są zdrowe i w pełni dojrzałe. Zepsuty, nadgnity lub niedojrzały owoc może zepsuć smak całego soku i spowodować, że nie będzie nadawał się do wypicia.

Przed wyciskaniem owoców i warzyw należy dokładnie je umyć lub – w przypadku warzyw korzeniowych – wyszorować.  Pozwoli to uniknąć w soku zanieczyszczeń, np. piasku lub fragmentów owadów.

Aby usprawnić wyciskanie soku, wykorzystywane owoce i/lub warzywa należy podzielić  na mniejsze kawałki, tak aby bez problemu mieściły się do podajnika. W razie potrzeby można usunąć skórkę, gniazda nasienne oraz inne niejadalne części warzyw i owoców.

Niezależnie od metody pozyskania soku, najlepiej wypić go jak najszybciej po przyrządzeniu.

Pomysły na soki z wyciskarki

Przygotowując soki z wyciskarki, można przygotować soki jednoskładnikowe, takie jak jabłkowy, pomarańczowy, grejpfrutowy, malinowy, aroniowy, porzeczkowy, marchwiowy, pomidorowy, z natki pietruszki lub z buraka.

W przypadku soków kilkuskładnikowych można łączyć ze sobą zarówno owoce, jak i warzywa. Połączenia, które warto wypróbować to:

  • Grejpfrut i natka pietruszki,
  • Jabłko z czarną porzeczką,
  • Jabłko, brzoskwinia i mięta,
  • Gruszka, jabłko oraz korzeń pietruszki,
  • Burak i jabłko,
  • Burak i aronia,
  • Marchew i pomarańcza,
  • Marchew, malina, brzoskwinia,
  • Marchew, dynia i jabłko,
  • Kiwi, ogórek, natka pietruszki i seler naciowy
  • Pomidor, czosnek i listki bazylii,
  • Pomidor i seler naciowy,
  • Pomidor i papryka czerwona,
  • Pomidor, cukinia i natka pietruszki,
  • Szpinak, natka pietruszki i pomarańcza,
  • Szpinak, seler korzeniowy i gruszka,

Soki z dodatkiem warzyw można dodatkowo doprawić przyprawami, takimi jak pieprz, zioła prowansalskie, cynamon lub chilli. Wymienione pomysły na domowe soki nie tylko są smaczne, ale również ułatwiają spożycie rekomendowanych 5 porcji warzyw i owoców w ciągu dnia(2).

Podczas przechowywania, a także w wyniku pasteryzacji, zmniejsza się ilość witamin pochodzących z owoców. Z tego względu najzdrowszy sok to taki, który jest wypity tuż po wyciśnięciu, czyli sok samodzielnie wyciśnięty lub dostępne w sklepach soki jednodniowe.

Źródła:

  1. Kunachowicz H. – Wartość odżywcza wybranych produktów spożywczych i typowych potraw. Wydawnictwo Lekarskie PZWL 2017
  2. Kampania„5 porcji warzyw, owoców lub soku” – VII edycja
×