Szaszłyki z sosem sezamowym - Inspirowane Smakiem

Szaszłyki z sosem sezamowym

szaszłyki

Nadszedł maj, a wraz z nim coraz większa ochota na dania z grilla. Nawet jeśli pogoda nie dopisuje, nic straconego! Możesz grillować pyszne szaszłyki z kurczakiem w swojej kuchni. Zobacz jakie to proste!

Składniki

  • Sos Sezamowy Mosso Impresje
  • Olej Mazowiecki do smażenia
  • 300 g fileta z piersi kurczaka
  • 1 papryka czerwona
  • 2 cebule
  • 1 cukinia
  • 4 patyczki szaszłykowe
  • Sól i pieprz do smaku

Spróbuj pikantnej wersji!

Jeśli jesteś miłośnikiem ostrych smaków, możesz zamarynować kurczaka w Sosie o smaku Wasabi Mosso Impresje.

Szaszłykom smaku dodaje:

Sosów szukaj w najbliższym hipermarkecie Auchan, Carrefour, Kaufland

PRZYGOTOWANIE:

  1. Patyczki szaszłykowe namocz w wodzie. Kurczaka pokrój w dużą kostkę i marynuj w 3 łyżkach Sosu Sezamowego Mosso Impresje przez 30 min.

    kurczak, sos sezamowy
  2. Paprykę pokrój w dużą kostkę, cebule w ćwiartki, a cukinię w plastry. Zamarynowane mięso nabijaj na patyki na przemian z warzywami.

    warzywa i kurczak
  3. Całość smaż na małym ogniu przez 10 minut, pamiętając o obracaniu szaszłyka tak, aby zarumienił się z każdej strony. Przed podaniem udekoruj całość łyżką Sosu Sezamowego Mosso Impresje, by podkreślić smak warzyw oraz kurczaka.

    szaszłyki z warzyw i kurczaka

Spróbuj pikantnej wersji!

Jeśli jesteś miłośnikiem ostrych smaków, możesz zamarynować kurczaka w Sosie o smaku Wasabi Mosso Impresje.

Szaszłykom smaku dodaje:

Sosów szukaj w najbliższym hipermarkecie Auchan, Carrefour, Kaufland

Mini szaszłyki!

Jeśli chcesz zabrać szaszłyki do pracy, możesz zrobić je w mniejsze wersji, aby zmieściły się do pudełka. Wystarczy, że przed nadziewaniem składników przetniesz patyk na pół pod odpowiednim kątem (na skos).

przygotowania: 40 minut
czas wykonania: 10 minut
czas potrzebny: 50 minut
ilość porcji: 4
kuchnia polska
Grill
smażenie
×