Tarta jajeczna z białą kiełbasą - Inspirowane Smakiem

Tarta jajeczna z białą kiełbasą

Zaskocz świątecznych gości wytrawną tartą z jajkiem i białą kiełbasą. To tradycyjne, wielkanocne smaki w zupełnie nowym wydaniu, wzbogacone aksamitnym sosem sezamowym. Smakuje wyśmienicie, nie tylko od święta!

Składniki

  • Sos Sezamowy Mosso Impresje
  • 300 g mąki pszennej
  • 200 g masła (mocno schłodzone)
  • 1 jajko
  • 1-4 łyżki wody (opcjonalnie)
  • 1 mały brokuł
  • 200 g kiełbasy białej
  • 6 jajek
  • 300 g śmietany 18% tł.
  • świeży szczypiorek
  • sól

Jak dobrze zagnieść ciasto?

Ciasto możesz zagnieść używając malaksera, dzięki niemu proces będzie szybki i masło nie roztopi się w rękach podczas zagniatania. Ciasto kruche nie lubi wysokich temperatur. Żeby prawidłowo się upiekło, musi być dobrze schłodzone.

Tarcie jajecznej z kiełbasą smaku dodaje:

Sosów szukaj w najbliższym hipermarkecie Auchan, Carrefour, Kaufland

PRZYGOTOWANIE:

  1. Masło pokrój na małe kawałki. Do miski wsyp mąkę, dodaj pokrojone masło oraz jajko. Szybko zagnieć ciasto, a gdyby było zbyt suche, możesz dodać odrobinę zimnej wody. Owiń ciasto folią spożywczą i włóż do lodówki na 1 godzinę.

  2. Do garnka z osoloną wodą włóż 3 jajka i gotuj przez 8-10 minut. Po tym czasie zdejmij z kuchenki, odlej wodę i zalej ponownie zimną. Gdy jajka wystygną, obierz je ze skorupek i każde przekrój na pół. Brokuł umyj, podziel na małe różyczki i włóż do gotującej się wody na 4 minuty. Po ugotowaniu przelej zimną wodą i odstaw do odsączenia na sicie. Kiełbasę pokrój w plasterki. W miseczce wymieszaj śmietanę, 3 jajka oraz około pół butelki Sosu Sezamowego Mosso Impresje.

  3. Ciasto rozwałkuj między dwoma arkuszami papieru do pieczenia. Przełóż ciasto do formy, nadmiar ciasta odetnij i wyrównaj brzegi. Włóż ponownie na 10-15 minut do lodówki. Wierzch ciasta ponakłuwaj widelcem, przykryj papierem i wysyp na niego ryż lub fasolę (aby obciążyć dno, które podczas pieczenia mogłoby się unosić i uwypuklić). Piecz przez 10 minut w temperaturze 200°C, następnie zdejmij papier z obciążeniem i piecz przez kolejne 10 minut.

  4. Na podpieczonym spodzie ułóż kawałki kiełbasy, brokuł i jajka. Zalej masą jajeczno-śmietanową i piecz przez około 35 minut w 200°C.
    Tartę możesz podawać na ciepło lub na zimno. Po wystudzeniu posyp świeżym szczypiorkiem.

Jak dobrze zagnieść ciasto?

Ciasto możesz zagnieść używając malaksera, dzięki niemu proces będzie szybki i masło nie roztopi się w rękach podczas zagniatania. Ciasto kruche nie lubi wysokich temperatur. Żeby prawidłowo się upiekło, musi być dobrze schłodzone.

Tarcie jajecznej z kiełbasą smaku dodaje:

Sosów szukaj w najbliższym hipermarkecie Auchan, Carrefour, Kaufland

Jak obciążyć ciasto?

Do obciążenia ciasta podczas pieczenia możesz użyć specjalnych ceramicznych kuleczek, są wielorazowe. Jeśli ich nie posiadasz spokojnie możesz użyć ryżu, fasoli lub grochu.

przygotowania: 45 minut
czas wykonania: 45 minut
czas potrzebny: 90 minut
ilość porcji: 9
kuchnia polska
Potrawy wielkanocne
pieczenie
×