Tarta z cukinią i suszonymi pomidorami - Inspirowane Smakiem

Tarta z cukinią i suszonymi pomidorami

tarta z cukinią

Wytrawna tarta na kruchym spodzie z cukinią, suszonymi pomidorami i szpinakiem. Jest tak pyszna, że z pewnością nie skończy się na jednym kawałku! Smakuje doskonale zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Składniki

  • Sos Sezamowy Mosso Impresje
  • 1 cukinia
  • 2 garści szpinaku
  • 150 g suszonych pomidorów
  • 2 kulki mozzarelli
  • 3 jajka
  • 200 ml śmietanki 18 % tł.
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz do smaku
  • 1 łyżka masła (do wysmarowania formy)

Posmaruj formę masłem!

Aby ciasto łatwo wyszło z formy, pamiętaj, żeby wcześniej dokładnie wysmarować jej powierzchnię masłem.

Tarcie z cukinią smaku dodaje:

Sosów szukaj w najbliższym hipermarkecie Auchan, Carrefour, Kaufland

PRZYGOTOWANIE:

  1. Mąkę wymieszaj z solą i zagnieć z posiekanym drobno masłem. Na koniec dodaj zimną wodę i wyrób na gładkie ciasto. Owiń ciasto folią spożywczą i włóż do lodówki na około 30 minut. Schłodzone ciasto rozwałkuj i przełóż do formy o średnicy 25 cm. Formę z ciastem włóż do lodówki. W tym czasie piekarnik rozgrzej do temperatury 185° Na ciasto wyłóż papier do pieczenia i wysyp ryż lub fasolę. Podpiekaj przez 12 minut. Po tym czasie zdejmij papier i piecz jeszcze 5 minut. Podpieczone ciasto wyjmij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia.

    tarta z cukinią
  2. Cukinię umyj i pokrój na długie, cienkie paski. Zetrzyj na tarce mozzarellę. W miseczce wymieszaj jajka ze śmietaną, dodaj Sos Sezamowy Mosso Impresje. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

    tarta z cukinią
  3. Na podpieczony spód wyłóż pokrojoną cukinię, suszone pomidory oraz liście szpinaku. Całość polej masą jajeczną, a wierzch posyp startą mozzarellą. Zapiekaj w piekarniku w temperaturze 185°C przez około 25 minut.

    tarta z cukinią

Posmaruj formę masłem!

Aby ciasto łatwo wyszło z formy, pamiętaj, żeby wcześniej dokładnie wysmarować jej powierzchnię masłem.

Tarcie z cukinią smaku dodaje:

Sosów szukaj w najbliższym hipermarkecie Auchan, Carrefour, Kaufland

Pokrój cukinię w talarki!

Jeśli nie posiadasz nożyka do cięcia warzyw na paseczki, możesz pokroić cukinię w talarki.

przygotowania: 35 minut
czas wykonania: 25 minut
czas potrzebny: 60 minut
ilość porcji: 8
kuchnia francuska
Obiad
pieczenie
×