Tarta z pieczoną papryką - Inspirowane Smakiem

Tarta z pieczoną papryką

tarta z papryką

Tarta to doskonałe danie na spotkania w gronie rodziny i przyjaciół. Niewątpliwą zaletą tej potrawy jest możliwość podzielenia jej na wiele części i… eksperymentowanie ze składnikami! Na naszej dzisiejszej tarcie króluje papryka, czarne oliwki, ser feta i pyszny Sos Sezamowy. Musicie tego spróbować!

Składniki

  • Sos Sezamowy Mosso Impresje
  • 220 g mąki pszennej
  • 110 g masła
  • 35 ml zimnej wody
  • ½ łyżeczki soli
  • 2 duże papryki czerwone
  • 1/3 szklanki czarnych oliwek
  • 100 g sera feta
  • 2 kulki mozzarelli
  • świeża bazylia
  • sól, pieprz

Jak grillować paprykę?

Paprykę możesz grillować na patelni lub w piekarniku. Jeśli używasz piekarnika, pod kratkę z paprykami ułóż blachę, aby sok z papryki nie ubrudził piekarnika.

Tarcie z pieczoną papryką smaku dodaje:

Sosów szukaj w najbliższym hipermarkecie Auchan, Carrefour, Kaufland

PRZYGOTOWANIE:

  1. Mąkę zagnieć z drobno pokrojonym, zimnym masłem oraz wodą na gładkie ciasto. Uformuj płaski placek, owiń folią i włóż do lodówki na 40 minut. Rozgrzej piekarnik do 220°C.

    tarta z papryką
  2. Papryki umyj i osusz. Piecz na kratce w piekarniku po 10 minut z każdej strony. Po upieczeniu włóż do głębokiego naczynia (np. garnka) i przykryj pokrywką lub bawełnianą ściereczką. W tym czasie zetrzyj na tarce mozzarellę, dodaj do niej 4 łyżki Sosu Sezamowego Mosso Impresje. Zdejmij skórę z papryk, wyjmij ze środka gniazda nasienne i pokrój papryki w kostkę.

  3. Ciasto rozwałkuj cienko i przełóż do formy o średnicy 26 cm, wysmarowanej masłem. Nakłuj widelcem dno. Włóż na wierzch mozzarellę, następnie paprykę, oliwki i posyp całość pokruszoną fetą. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 220 °C przez około 30 minut. Przed podaniem posyp listkami świeżej bazylii.

    tarta z papryką

Jak grillować paprykę?

Paprykę możesz grillować na patelni lub w piekarniku. Jeśli używasz piekarnika, pod kratkę z paprykami ułóż blachę, aby sok z papryki nie ubrudził piekarnika.

Tarcie z pieczoną papryką smaku dodaje:

Sosów szukaj w najbliższym hipermarkecie Auchan, Carrefour, Kaufland

Przekładanie ciasta do formy nie musi być trudne!

Kruche ciasto łatwiej przełożyć do formy rozwałkowując je na papierze do pieczenia.

przygotowania: 60 minut
czas wykonania: 30 minut
czas potrzebny: 90 minut
ilość porcji: 10-12
kuchnia francuska
Obiad
pieczenie
×