Wielkanocne ciasta – obowiązkowe pozycje z nutą nowoczesności - Inspirowane Smakiem

Wielkanocne ciasta – obowiązkowe pozycje z nutą nowoczesności

ciasto, wielkanocna baba, babka cytrynowa, biała czekolada

Jakie ciasta przygotować na Wielkanoc, żeby pogodzić tradycję z nowoczesnymi smakami? Oto nasze propozycje tradycyjnych wypieków w nowej odsłonie.

Na wielkanocnym stole królują drożdżowe baby, mazurki, serniki, makowce. Co rok to samo. Tradycjonaliści czekają na te same potrawy, ciesząc podniebienie znanym smakiem, natomiast dla miłośników nowoczesnej kuchni to zapowiedź kulinarnej nudy. A gdyby tak przełamać schemat i do tradycyjnego, znanego dania dodać szczyptę nowoczesności? Drożdżową babę polać białą czekoladą, a sernikowi nadać nowy smak? Podpowiadamy, jak przygotować domowe ciasta wielkanocne dla miłośników tradycji i tych, którzy lubią nowoczesne smaki.

Wielkanocna babka cytrynowa

Wielkanocna baka drożdżowa, tym razem o cytrynowym smaku, polana białą czekoladą.

Składniki na  babkę:

Rozczyn: 30 g świeżych drożdży, ½ szklanki mleka, 1 łyżeczka mąki, 1 łyżeczka cukru.

Ciasto: 2 żółtka jaj, 1 całe jajko, 2 szklanki mąki, ½ kostki stopionego masła,  ½ szklanki mleka, sok z ½ cytryny. Opcjonalnie rodzynki. Tabliczka białej czekolady.

Przygotowanie:

Przygotować rozczyn – w podgrzanym mleku rozkruszyć drożdże, dodać cukier i mąkę. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na ok 10-15 minut. Jajka utrzeć z cukrem, dodać mąkę, ciepłe mleko i rozczyn. Zagnieść ciasto, przykryć ściereczką  i odstawić na ok. 1,5 h w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto zagnieść, dodając sok z cytryny i rodzynki. Podzielić na pół, przełożyć do foremek i zostawić na 15 minut do ponownego wyrośnięcia. Wstawić do nagrzanego do 180°C piekarnika i piec przez ok. 35 minut.

Po przestudzeniu polać babkę roztopioną w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce białą czekoladą.

Sernik kajmakowy

Tradycyjny sernik z karmelową polewą to alternatywa dla fanów tego ciasta.

Składniki:

1 kg zmielonego twarogu, 1 szklanka cukru, 6 jajek, cukier waniliowy, 100 ml śmietanki 30%, budyń waniliowy lub śmietankowy, sok z ½ cytryny. Opakowanie herbatników typu petit beurre, gotowa masa kajmakowa.

Przygotowanie:

Jajka utrzeć z cukrem, dodać twaróg, śmietankę, sok z cytryny, budyń. Zmiksować na gładką masę. Herbatniki pokruszyć (można wałkować w opakowaniu), połączyć z 3 łyżkami masła, podgrzać, by składniki połączyły się w masę a następnie przełożyć do wyłożonej papierem blaszki. Na spód wyłożyć masę serową a następnie piec w nagrzanym do 180°C piekarniku przez ok. 60 minut.

Wystudzony sernik posmarować masą kajmakową. Opcjonalnie można udekorować orzechami lub płatkami migdałów. Włożyć na godzinę do lodówki.

Seromakowiec

Sernik czy makowiec? Po co wybierać, skoro w jednym wypieku można połączyć dwa ciasta. Przepis docenią zwłaszcza te osoby, które wszystko, co pojawia się na świątecznym stole, chcą przygotować samodzielnie.

Składniki:

Masa makowa: gotowa masa makowa z bakaliami, ½ kostki miękkiego masła, 2 jajka, 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego, ulubione bakalie.  Masa serowa: 500g zmielonego białego sera, 1/2 szklanki drobnego cukru, 1 budyń waniliowy, 1 jajko.

Przygotowanie:

Masło ucierać mikserem, a następnie dodawać po 2 łyżki masy makowej. Dodać kolejne składniki. Na samym końcu jajka. Masę sernikową przygotować ucierając jajko z cukrem, następnie dodać twaróg i budyń. Masy przekładać warstwami na blaszce a następnie włożyć do nagrzanego do 180°C piekarnika i piec przez 45 minut.

Wielkanocne ciastka

Domowe kruche ciasteczka w kształcie zajączków spodobają się i posmakują nie tylko najmłodszym.

Kruche ciasto:

3 szklanki mąki, 1/2 szklanki cukru, cukier waniliowy/migdałowy lub kokosowy, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, ½ kostki zimnego masła, 4 żółtka. Jeśli ciasto nie będzie chciało się zagnieść, można dodać białko z jednego jajka lub łyżkę kwaśnej śmietany. Ciasto będzie wówczas półkruche, ale nadal doskonałe do domowych ciasteczek.

Przygotowanie:

Zagnieść ciasto, a następnie włożyć do lodówki na 30 minut. Po tym czasie wyjąc, pokroić na mniejsze kawałki i cienko rozwałkować. Z rozwałkowanego ciasta wycinać foremką kształty. Piec w nagrzanym do 180°C  piekarniku przez 6-7 minut, aż ciasteczka się zrumienią.

Dekorować po całkowitym wystygnięciu lukrem lub jadalnymi pisakami.

×