Zapachy Świąt: cynamon, goździki i pomarańcze – jak wykorzystać je w kuchni? - Inspirowane Smakiem

Zapachy Świąt: cynamon, goździki i pomarańcze – jak wykorzystać je w kuchni?

zapachy świąt: cynamon, goździki, pomarańcze

Na kilka dni przed tym, nim usiądziemy do wigilijnego stołu, podzielimy się opłatkiem, zaśpiewamy kolędy i otworzymy prezenty o nadchodzących Świętach przypominają nam zapachy dobiegające z kuchni, które nieodłącznie kojarzą się właśnie z tym magicznym czasem. Czym pachną Święta?

Pomarańcze

Starszym pokoleniom pomarańcze kojarzą się ze Świętami, bo właśnie wtedy nadchodził ten rzadki moment, kiedy były dostępne. Dziś, gdy pomarańcze nie są rarytasem i jemy je cały rok, ich specyficzny zapach nadal przypomina o Świętach. Dodawane są do świątecznych wypieków w postaci soku lub startej skórki. Pomysłów na to, z czym łączyć pomarańcze jest wiele i wcale nie muszą być to słodycze. Na wielu świątecznych stołach gości kaczka pieczona w pomarańczach i imbirze, szynka pieczona w pomarańczowej glazurze czy żeberka w pomarańczach.

Suszone cytrusy można wykorzystać także jako ozdoby na świąteczny stół lub choinkę. Jak suszyć pomarańcze na ozdoby? Pomarańcze, pokrojone na około 1,5 cm grubości plastry, układamy na rozłożonej na kaloryferze folii aluminiowej. Cały proces suszenia trwa 2-5 dni. Plasterki należy przekładać, by równomiernie suszyły się z obu stron. W czasie suszenia piękny aromat cytrusów wypełnia całe pomieszczenie. Szybszym sposobem na suszone pomarańcze jest ułożenie ich na papierze i pieczenie przez 2-3 godziny w piekarniku w temperaturze ok. 65 st. C. Plasterki należy odwracać i pilnować, żeby się nie przypaliły.

Cynamon

Zapach i smak cynamonu nieodłącznie kojarzy się z Bożym Narodzeniem. Przyprawa dostępna jest w formie brązowego proszku lub laski (ususzona kora cynamonowca w formie charakterystycznego rulonika).

Do czego można użyć cynamonu w laskach? Np. samemu zetrzeć go na proszek albo wykorzystać jako pachnącą ozdobę choinki czy świątecznego stroika, np. w połączeniu z pomarańczą – piękny, subtelny zapach będzie roznosił się w pomieszczeniu przez wiele dni.

Do czego wykorzystać cynamon? Tradycyjnie jest składnikiem korzennych pierników, szarlotki czy deserów. Wzbogaci smak i zapach kawy, herbaty lub wigilijnego kompotu z suszonych owoców. Bywa stosowany do przyprawiania mięs z dodatkiem owoców.

Piękny zapach cynamonu kusi, zwłaszcza, że przyprawa ma łagodny smak, jednak spożywany w zbyt dużych ilościach może spowodować problemy zdrowotne., np.: zapalenie wątroby, uczulenie, astmę czy pokrzywkę.

Goździki

Goździki to suszone pąki azjatyckiego, wiecznie zielonego drzewa – goździkowca korzennego. Do czego wykorzystuje się goździki? Głównie jako przyprawę nadająca wyrazistego, korzennego smaku i zapachu mięsom i napojom – są nieodłącznym składnikiem grzanego wina lub piwa. Czy są jadalne? Po zmieleniu lub utarciu w moździerzu powstały proszek można dodawać do ciast, deserów czy surówek. Ale przyprawa jest ceniona także ze względu na swoje lecznicze właściwości – wzmacnia odporność, likwiduje bakterie, a także działa przeciwbólowo.

Piękny zapach goździków można wykorzystać także do świątecznych dekoracji, np. wkłuć cieńszą stroną goździki w pomarańczę ze wszystkich stron. W ten sposób powstanie naturalna, aromatyczna ozdoba.

Źródła:

  1. Do cinnamon supplements cause acute hepatitis?, Brancheau D, Patel B, Zughaib M, Am J Case Rep. 2015 Apr 29,
  2. Niepożądane reakcje pokarmowe na dodatki do żywności, Eliza Wasilewska, Sylwia Małgorzewicz, Forum Zaburzeń Metabolicznych
×