Zapiekanka makaronowa - Inspirowane Smakiem

Zapiekanka makaronowa

Zapiekanka z makaronem to danie, w którym dowolnie można eksperymentować z dodatkami! W dzisiejszym wydaniu to zapiekanka ze szpinakiem, suszonymi pomidorami, mozzarellą i wyrazistym Sosem Czosnkowo-Cebulowym Mosso Impresje. Tak pyszna, że ciężko przestać ją jeść!

Składniki

Składniki:

  • Sos Czosnkowo-Cebulowy Mosso Impresje
  • 300 g makaronu typu penne
  • 150 g szpinaku
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • Olej Mazowiecki Mosso do smażenia
  • 2 kulki mozzarelli
  • 200 g suszonych pomidorów
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki mąki
  • 400 ml mleka
  • sól, pieprz do smaku

Nie tylko penne!

Zamiast makaronu penne możesz użyć innego ulubionego. Dostosuj czas gotowania do tego, aby makaron był ugotowany al dente.   

Zapiekance makaronowej smaku dodaje:

Sosów szukaj w najbliższym hipermarkecie Auchan, Carrefour, Kaufland

PRZYGOTOWANIE:

  1. Ugotuj makaron w osolonej wodzie (al dente) i odcedź po ugotowaniu. Mozzarellę pokrój w kostkę. Posiekaj czosnek i cebulę. W garnku podgrzej masło, dodaj mąkę i chwilę podsmażaj. Dolej mleko (w temperaturze pokojowej), cały czas mieszając, aż powstanie gładki i gęsty sos.

  2. Do sosu beszamelowego dodaj Sos Czosnkowo-Cebulowy Mosso Impresje i wymieszaj, dopraw solą i pieprzem. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju  i podsmaż posiekaną cebulę oraz czosnek, a następnie dodaj szpinak. W garnku wymieszaj makaron, pokrojone pomidory, podsmażoną cebulę ze szpinakiem oraz sos beszamelowy.

  3. Całość przełóż do formy żaroodpornej, wierzch posyp startą mozzarellą. Zapiekaj w piekarniku, w temperaturze 180°C przez około 20 minut.

Nie tylko penne!

Zamiast makaronu penne możesz użyć innego ulubionego. Dostosuj czas gotowania do tego, aby makaron był ugotowany al dente.   

Zapiekance makaronowej smaku dodaje:

Sosów szukaj w najbliższym hipermarkecie Auchan, Carrefour, Kaufland

Przygotuj pojedyncze porcje!

Jeśli chcesz, możesz przygotować pojedyncze porcje używając 6 mniejszych form do zapiekania.

przygotowania: 40 minut
czas wykonania: 20 minut
czas potrzebny: 20 minut
ilość porcji: 6
kuchnia włoska
Obiad
pieczenie
×