Zero waste – trend, który chroni środowisko - Inspirowane Smakiem

Zero waste – trend, który chroni środowisko

zero waste- najpopularnieszy trend w 2018 roku, zero waste, warzywa, wkologia, kalafior, marchew, torba

Ilość produkowanych śmieci zwiększa się z roku na rok. Przekłada się to na problemy z ich składowaniem oraz zanieczyszczeniem wynikającym z powstawania dzikich wysypisk. Coraz więcej osób przekonuje się, że życie bez śmieci jest możliwe. Okazuje się, że świadome zakupy oraz korzystanie z odnawialnych zasobów nie tylko zmniejsza ilość śmieci i pomaga chronić środowisko. Filozofia zero waste zwiększa oszczędności finansowe, pozwala wygospodarować więcej czasu dla siebie i rodziny, a także rozwija kreatywność. Zmiana dotychczasowego stylu życia na zero waste wymaga wysiłku, jednak warto się go podjąć.

Od czego zacząć?

Na początek należy zorientować się, jakich śmieci produkujemy najwięcej i spróbować zredukować ich ilość. W większości przypadków będą to produkty i opakowania jednorazowego użytku. Chodzi tu przykładowo o chusteczki higieniczne, płatki kosmetyczne, maszynki do golenia, foliowe oraz plastikowe opakowania, siatki jednorazowe, tacki plastikowe i styropianowe itp.

Kupujesz kawę na wynos? W wielu kawiarniach można poprosić, by została ona zrobiona do twojego kubka. Na zakupy zabieraj torby ekologiczne i siatki, by nie korzystać z tych dostępnych w sklepach. Spróbuj też wybierać produkty wielokrotnego użytku lub te w opakowaniach, jakie również można wykorzystać. Mogą to być ciastka w puszce, w której później można przechowywać własnoręcznie zrobione łakocie lub herbatę. Szklany słoik lub butelkę można przeznaczyć na weki lub jako pojemniki na makaron czy ryż. Uzdolnione osoby z butelki mogą zrobić wazon, a ze słoika świecznik. Filozofia zero waste daje wielu rzeczom drugie życie. Zanim cokolwiek zostanie wyrzucone, warto pomyśleć, czy można to naprawić lub wykorzystać w inny sposób.

W przypadku mebli lub odzieży wiele rzeczy można przerobić. Oczywiście zgodnie z filozofią zero waste wszystko, co zostaje wyrzucone, jest poddawane recyklingowi. Rzeczy, które Ci się już nie przydadzą, możesz sprzedać lub oddać innym. Podobnie potrzebne sprzęty możesz kupić z drugiej ręki.

Zero waste w kuchni

Wprowadzając do swojej kuchni filozofię zero waste, również należy zacząć od zakupów. Powinny być one przemyślane, by wszystkie zakupione produkty zostały w pełni wykorzystane. Aby zmniejszyć ilość wyrzucanych opakowań, wybieraj te zbiorcze lub hurtowe. Możesz również kupować produkty na wagę bez opakowań. Zamiast ręczników papierowych wykorzystaj materiałowe ścierki. Podczas gotowania staraj się maksymalnie wykorzystać produkty, by ich nie wyrzucać. Przykładowo gotując wywar na zupę, możesz z ugotowanych warzyw zrobić sałatkę. Jeśli zostaną Ci resztki z obiadu, możesz przygotować kolację lub obiad na następny dzień, np. tartę lub sałatkę. W tej kwestii jedynym ograniczeniem jest kreatywność. Czasem wystarczy dodać jeden składnik, trochę sosu i z resztek powstaje nowe, smaczne danie. Osoby mieszkające w domach mogą odpadki roślinne składować w kompostowniku i wykorzystać jako nawóz do własnych upraw w ogrodzie.

Wprowadzenie filozofii zero waste na początek wymaga kilku prostych kroków. Prostych, ale jakże znaczących dla naszego zdrowia i środowiska.

×