Żytni odrywany chlebek z pesto z wasabi - Inspirowane Smakiem

Żytni odrywany chlebek z pesto z wasabi

żytni odrywany chlebek wasabi

Chlebek z pesto z wasabi jest idealny na każdą okazję – na grilla, wytrawne śniadanie, a także jako szybka przekąska w ciągu dnia. Co ważne, nie trzeba go kroić co sprawia, doskonale sprawdzi się również na pikniku pod chmurką.

Składniki

  • Sos o smaku Wasabi Mosso Impresje
  • 50 g świeżych drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 200 ml ciepłego mleka
  • 250 g mąki pszennej
  • 250 g mąki żytniej
  • 1 łyżeczka soli
  • 4 łyżki Oleju Mazowieckiego Mosso
  • 2 jajka
  • 1 pęczek pietruszki
  • 1 łyżka orzechów włoskich
  • 2 ząbki czosnku
  • ½ łyżeczki soli

Zostaw ciasto w cieple!

Ciasto drożdżowe lubi ciepło, dlatego podczas przygotowania postaw je w ciepłym miejscu w którym nie ma przeciągów.

Żytniemu odrywanemu chlebkowi smaku dodaje:

Sosów szukaj w najbliższym hipermarkecie Auchan, Carrefour, Kaufland

PRZYGOTOWANIE:

  1. W misce wymieszaj drożdże, cukier, 1 łyżkę mąki oraz 200 ml ciepłej wody. Odstaw na 5 minut, aż drożdże zaczną pracować. Oba rodzaje mąki przesiej do miski, dodaj sól, aktywny zaczyn drożdżowy oraz jajka i Olej Mazowiecki Mosso. Zagniataj, aż uzyskasz gładkie i sprężyste ciasto. Włóż do miski, przykryj wilgotną ściereczką i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce, aż ciasto podwoi swoją objętość (zajmie to około 60 minut).

    żytni odrywany chlebek wasabi
  2. W tym czasie przygotuj pesto. Pietruszkę, czosnek oraz orzechy zblenduj, dopraw Sosem o smaku Wasabi Mosso Impresje. Dodaj oliwę z oliwek oraz sól.

    żytni odrywany chlebek wasabi
  3. Wyrośnięte ciasto zagnieć ponownie i rozwałkuj na cienki placek. Posmaruj wierzch pesto pietruszkowym, pokrój ciasto na mniejsze prostokąty. Układaj w formie keksowej, wyłożonej papierem do pieczenia. Formę przykryj ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia na około 30 minut. Piecz przez 45 minut w temperaturze 175°C.

    żytni odrywany chlebek wasabi

Zostaw ciasto w cieple!

Ciasto drożdżowe lubi ciepło, dlatego podczas przygotowania postaw je w ciepłym miejscu w którym nie ma przeciągów.

Żytniemu odrywanemu chlebkowi smaku dodaje:

Sosów szukaj w najbliższym hipermarkecie Auchan, Carrefour, Kaufland

Użyj suszonych drożdży!

Zamiast świeżych drożdży możesz użyć suszonych (8g). Nie trzeba przygotowywać zaczynu – wystarczy że wszystkie składniki ciasta zagnieciesz od razu.

przygotowania: 135 minut
czas wykonania: 45 minut
czas potrzebny: 180 minut
ilość porcji: 8
kuchnia polska
Chleb
pieczenie
×