Pieczona frittata - Inspirowane Smakiem

Pieczona frittata

frittata, pieczona frittata,

Pieczona frittata to sposób na pyszne śniadanie lub lunch. Idealnie sprawdzi się jako danie dla większej ilości osób, z którymi warto celebrować chwile przy wspólnym stole – możesz pokroić ją na kawałki o różnej wielkości albo… upiec dwie!

Składniki

  • Sos Sezamowy Mosso Impresje
  • 1 duża czerwona cebula
  • 1 czerwona papryka
  • 1 mała żółta papryka
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki Oleju Mazowieckiego Mosso
  • 8 jajek
  • 1 szklanka świeżego szpinaku
  • 1 starta kulka mozzarelli
  • sól, pieprz

Nie tylko na ciepło!

Frittata doskonale smakuje również na zimno – możesz ją zapakować do lunch boxów i zabrać na drugie śniadanie do pracy lub szkoły.

Pieczonej frittacie smakuje dodaje:

Sosów szukaj w najbliższym hipermarkecie Auchan, Carrefour, Kaufland

PRZYGOTOWANIE:

  1. Na rozgrzanym oleju podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę oraz posiekany czosnek. Następnie dodaj pokrojone w kostkę obie papryki.

    jajka, papryka, szpinak, cebula
  2. W misce wymieszaj jajka, dodaj do nich podsmażone warzywa, starty ser mozzarella oraz posiekany świeży szpinak.

    pieczona frittata, jajka,szpinak cebula, składniki
  3. Dodaj 3 łyżki Sosu Sezamowego Mosso Impresje. Wymieszaj i przelej do formy wysmarowanej masłem. Piecz przez około 45 minut w temperaturze 180°C. Po upieczeniu pozostaw na około 5-8 minut i serwuj.

    pieczona fritata, jajka, szpinak, składniki

Nie tylko na ciepło!

Frittata doskonale smakuje również na zimno – możesz ją zapakować do lunch boxów i zabrać na drugie śniadanie do pracy lub szkoły.

Pieczonej frittacie smakuje dodaje:

Sosów szukaj w najbliższym hipermarkecie Auchan, Carrefour, Kaufland

Zielona frittata?

Jeżeli zmiksujesz jajka z garścią szpinaku, frittata zmieni kolor na zielony.

przygotowania: 20 minut
czas wykonania: 45 minut
czas potrzebny: 65 minut
ilość porcji: 6
kuchnia hiszpańska
Śniadanie
pieczenie
×