Sałatka z ciecierzycą - Inspirowane Smakiem

Sałatka z ciecierzycą

Sałatka z ciecierzycą

Pożywna sałatka z ciecierzycą, pomidorami i orzechami to danie wprost idealne do luch boxa. Zabierz je ze sobą do pracy lub szkoły, by mieć sycący obiad zawsze pod ręką!

Składniki

Składniki :

  • Sos Sezamowy Mosso Impresje
  • 400 g ugotowanej ciecierzycy
  • Sałata masłowa
  • 300 g pomidorków daktylowych
  • ½ szklanki czarnych oliwek
  • 1/3 szklanki orzechów laskowych
  • garść mięty

Jak prażyć orzechy?

W trakcie prażenia orzechów cały czas je delikatnie mieszaj, aby z każdej strony były równomiernie podprażone. Zbyt długie prażnie może spowodować przypalenie, a takie orzechy nie nadadzą się do jedzenia.

PRZYGOTOWANIE:

  1. Sałatę umyj i porwij na mniejsze kawałki. Pokrój na pół pomidorki oraz czarne oliwki.

  2. Podpraż na suchej patelni orzechy laskowe, następnie posiekaj je na drobniejsze kawałki.

  3. W dużej misce połącz wszystkie składniki sałatki, dodaj Sos Sezamowy Mosso Impresje i wymieszaj. Posiekaj listki świeżej mięty i posyp przed podaniem.

Jak prażyć orzechy?

W trakcie prażenia orzechów cały czas je delikatnie mieszaj, aby z każdej strony były równomiernie podprażone. Zbyt długie prażnie może spowodować przypalenie, a takie orzechy nie nadadzą się do jedzenia.

Użyj gotowanej ciecierzycy!

Możesz użyć gotowej ciecierzycy w zalewie, wystarczy ją przepłukać na sicie i odsączyć.

przygotowania: 20 minut
czas wykonania: - minut
czas potrzebny: 20 minut
ilość porcji: 4
kuchnia polska
Sałatka
gotowanie
×