Sałatka z szarpanym kurczakiem - Inspirowane Smakiem

Sałatka z szarpanym kurczakiem

sałatka z szarpanym kurczakiem i sosem musztardowym

Lekka, ale sycąca sałatka z szarpanym kurczakiem to doskonały pomysł na lunch lub kolację. Dodatek rzodkiewki i orzechów wprowadzi element chrupkości, a całość uzupełni słodko-ostry smak sosu musztardowo-miodowego. Spróbuj!

Składniki

  • Mosso Impresje Sos sałatkowy Musztardowo-Miodowy
  • 2 filety z piersi kurczaka
  • ½ łyżeczki słodkiej suszonej papryki
  • ½ łyżeczki czosnku
  • 1 pęczek rzodkiewki
  • 300 ml bulionu drobiowego
  • ½ małej główki czerwonej kapusty
  • 3 ogórki gruntowe
  • ¼ szklanki nerkowców
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki Oleju Mazowieckiego Mosso

Zamarynuj mięso wcześniej!

Kurczaka możesz zamarynować w przyprawach dzień wcześniej.

Sałatce z szarpanym kurczakiem smaku dodaje:

Sosów szukaj w najbliższym hipermarkecie Auchan, Carrefour, Kaufland

PRZYGOTOWANIE:

  1. Piersi z kurczaka umyj i osusz. Przypraw solą, pieprzem, czerwoną papryką i czosnkiem suszonym. Obsmaż z obu stron na złoty kolor.

    kurczak na sałatkę, sałatka z kurczakiem
  2. Przełóż mięso do garnka i zalej bulionem. Gdy bulion zacznie wrzeć, zmniejsz moc kuchenki i gotuj przez około 50 minut. W tym czasie pokrój warzywa – rzodkiewki oraz ogórki na plasterki, a kapustę cienko poszatkuj. Podpraż na suchej patelni nerkowce.

    rzodkiewki, ogórki, kurczak, sałatka z kurczakiem
  3. Mięso wyjmij na talerz i przy pomocy dwóch widelców rozrywaj je wzdłuż włókien. Poszarpanego kurczaka polej dodatkowo kilkoma łyżkami bulionu, w którym gotowane było mięso. Połącz z pozostałymi składnikami i polej obficie Sosem Musztardowo-Miodowym Mosso Impresje.

    sos musztardowo-miodowy, sałatka z sosem musztardowym, sałatka z szarpanym kurczakiem

Zamarynuj mięso wcześniej!

Kurczaka możesz zamarynować w przyprawach dzień wcześniej.

Sałatce z szarpanym kurczakiem smaku dodaje:

Sosów szukaj w najbliższym hipermarkecie Auchan, Carrefour, Kaufland

Wyjmij mięso wcześniej!

Mięso wyjmij 20 minut wcześniej przed obróbką cieplną.

ilość porcji: 4
×