Dyniowo-sezamowa pasta do pieczywa - Inspirowane Smakiem

Dyniowo-sezamowa pasta do pieczywa

dyniowo sezamowa pasta do pieczywa

Kremowe pasty do pieczywa sprawdzą się zarówno na śniadanie, jak i w roli przekąski. Pasta dyniowo-sezamowa jest wprost idealna na jesień, kiedy sezon na dynie w pełni rozkwita. Piękny kolor pasty będzie dodatkową dekoracją każdego stołu.

Składniki

  • Sos Sezamowy Mosso Impresje
  • 400 g ugotowanej ciecierzycy (może być z puszki)
  • ½ – 1 szklanka purée dyniowego
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 1-2 łyżeczki ziaren sezamu
  • 1-2 łyżki pestek dyni
  • garść natki pietruszki
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • Sól, pieprz

Dip do krakersów i warzyw

Pasta dyniowo-sezamowa świetnie nada się jako dip. Możesz ją podać z krakersami lub pokrojonymi w paski warzywami.

Paście dyniowo-sezamowej smaku dodaje:

Sosów szukaj w najbliższym hipermarkecie Auchan, Carrefour, Kaufland

PRZYGOTOWANIE:

  1. Puree dyniowe możesz kupić lub samodzielnie przyrządzić. Aby przygotować je w domu, wystarczy pokrojoną na kawałki dynię upiec, a następnie zblendować na gładki mus.

    dyniowo-sezamowa pasta do pieczywa
  2. Ciecierzycę, czosnek oraz puree dyniowe dokładnie zblenduj. Dodaj kilka łyżek sosu sezamowego Mosso Impresje oraz sól i pieprz.

    dyniowo-sezamowa pasta do pieczywa
  3. Gotową pastę przełóż do naczynia, wierzch skrop oliwą. Przed podaniem posyp sezamem, dynią i posiekaną świeżą pietruszką.

    dyniowo-sezamowa pasta do pieczywa

Dip do krakersów i warzyw

Pasta dyniowo-sezamowa świetnie nada się jako dip. Możesz ją podać z krakersami lub pokrojonymi w paski warzywami.

Paście dyniowo-sezamowej smaku dodaje:

Sosów szukaj w najbliższym hipermarkecie Auchan, Carrefour, Kaufland

Pastę możesz przechowywać w szczelnie zamkniętym słoiku nawet kilka dni.

przygotowania: 15 minut
czas potrzebny: 15 minut
ilość porcji: 4
kuchnia polska
Śniadanie
×