Babeczki cukiniowe - Inspirowane Smakiem

Babeczki cukiniowe

Babeczki z cukinii to pomysł na oryginalny, wytrawny deser lub przekąskę. Cukinia z boczkiem w takim wydaniu to kulinarna inspiracja, której musisz spróbować!

Składniki

  • Sos Sezamowy Mosso Impresje
  • 1 duża cukinia
  • 200 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 6 jajek
  • 1 cebula
  • 120 g żółtego sera
  • 120 g boczku
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka Oleju Mazowieckiego Mosso

W czym upiec babeczki?

Jeśli chcesz, żeby babeczki były ładniej podane, użyj papierowych papilotek. Lepiej natomiast przygotować je w samej silikonowej formie, dzięki temu boki nie przykleją się do papilotek.

Cukiniowym babeczkom smaku dodaje:

Sosów szukaj w najbliższym hipermarkecie Auchan, Carrefour, Kaufland

PRZYGOTOWANIE:

  1. Cukinię zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Cebulę i boczek pokrój w drobną kostkę i podsmaż na łyżce Oleju Mazowieckiego Mosso. Ser zetrzyj na tarce o małych oczkach.

  2. Do miski wbij jajka, wymieszaj. Dodaj pozostałe składniki (cukinię, ser żółty, mąkę, sodę oraz boczek z cebulą). Dodaj 3 łyżki Sosu Sezamowego Mosso Impresje oraz odrobinę soli i pieprzu.

    Przełóż ciasto do formy na babeczki. Piecz przez około 25 minut w temperaturze 180°C.

W czym upiec babeczki?

Jeśli chcesz, żeby babeczki były ładniej podane, użyj papierowych papilotek. Lepiej natomiast przygotować je w samej silikonowej formie, dzięki temu boki nie przykleją się do papilotek.

Cukiniowym babeczkom smaku dodaje:

Sosów szukaj w najbliższym hipermarkecie Auchan, Carrefour, Kaufland

Jak zrobić bezglutenowe babeczki?

Jeśli chcesz, żeby babeczki były bezglutenowe, zamień mąkę pszenną na kukurydzianą.

przygotowania: 20 minut
czas wykonania: 25 minut
czas potrzebny: 45 minut
ilość porcji: 12-16
kuchnia polska
Ciasto
pieczenie
×