min 4 porcje Poziomtrudności: bardzo łatwy Zapisz PDF lub drukuj Udostępnij: Share Udostępnij Tweet Pin it Kategorie: Lunch, Przekąska, Przepisy, Sezamowy, Warzywa, Jesień to sezon na cukinie i bakłażany. Nie masz pomysłu jak je wykorzystać? Oto przepis na pysznego, grillowanego bakłażana z granatem i sosem sezamowym. Przygotujesz go już w 15 minut! Składniki Sos Sezamowy Mosso Impresje 2 bakłażany 300 g jogurtu greckiego 1 granat 2 łyżki posiekanej mięty kilka gałązek świeżej pietruszki oliwa z oliwek świeżo mielony pieprz sól Jak pozbyć się goryczki? Dzięki posoleniu plastrów bakłażana pozbędziesz się goryczki, bakłażan będzie pyszny i kremowy. Grillowanemu bakłażanowi smaku dodaje: Sos sezamowy Mosso Impresje Sosów szukaj w najbliższym hipermarkecie Auchan, Carrefour, Kaufland PRZYGOTOWANIE: Bakłażany umyj, wytrzyj ręcznikiem papierowym i pokrój na plastry o grubości 1 cm. Rozłóż plastry płasko na desce i posyp solą z każdej strony. Odstaw na około 30 minut. W miseczce wymieszaj jogurt grecki z 6 łyżkami Sosu Sezamowego Mosso Impresje oraz z 1 łyżką posiekanej mięty. Obierz owoc granatu. Plastry bakłażana opłucz i dokładnie osusz. Posmaruj oliwą i posyp pieprzem. Grilluj na mocno rozgrzanej patelni. Grillowane bakłażany podawaj z sosem, posypane posiekaną natką pietruszki i mięty. Jak pozbyć się goryczki? Dzięki posoleniu plastrów bakłażana pozbędziesz się goryczki, bakłażan będzie pyszny i kremowy. Grillowanemu bakłażanowi smaku dodaje: Sos sezamowy Mosso Impresje Sosów szukaj w najbliższym hipermarkecie Auchan, Carrefour, Kaufland Grillowanie to bardzo szybki sposób obróbki termicznej. Jeśli jednak nie posiadasz patelni grillowej lub grilla elektrycznego, możesz je upiec w piekarniku. Pieczenie z funkcją grilla zajmie około 15 minut (po 7 na każdą stronę bakłażana). Bez funkcji grilla piecz bakłażany na górnej półce w 200°C. przygotowania: 10 minutczas wykonania: 5 minutczas potrzebny: 15 minutilość porcji: 4kuchnia francuskaPrzystawkasmażenie