Grillowany stek z sosem sezamowym - Inspirowane Smakiem

Grillowany stek z sosem sezamowym

stek grillowany z sosem sezamowym

Nie ma to jak soczysty stek, który niemal rozpływa się w ustach! Dodatki w postaci grillowanych warzyw z sosem sezamowym doskonale komponują się z wołowiną. Możesz przyrządzić go na wiosennym grillu lub… na patelni!  Ciesz się daniami z grilla niezależnie od pogody!

Składniki

  • 2 łyżki Sosu Sezamowego Mosso Impresje
  • 2 łyżki Majonezu Sałatkowego Mosso
  • 400 g steka wołowego z rostbefu (2porcje)
  • 1 łyżka Oleju Mazowieckiego
  • 1 mała cukinia
  • 1 papryka żółta
  • 1 cebula czerwona
  • Sól i pieprz do smaku

Niech mięso "odpocznie"!

Zanim pokroisz stek po usmażeniu, odstaw go na około 3 minuty, aby mięso „odpoczęło”.

Grillowanemu stekowi smaku dodaje:

Sosów szukaj w najbliższym hipermarkecie Auchan, Carrefour, Kaufland

PRZYGOTOWANIE:

  1. Cukinię pokrój w plastry, paprykę w duże kwadraty, a cebulę w piórka. Warzywa przełóż do miski, dodaj Olej Mazowiecki, przypraw solą i pieprzem. Dobrze wymieszaj i grilluj na patelni.

    papryka, cukinia, warzywa
  2. W tej samej misce 1 łyżkę Sosu Sezamowego Mosso Impresje wymieszaj z Majonezem Sałatkowym Mosso. Zgrillowane warzywa przełóż z powrotem do miski i dobrze wymieszaj z sosem. Wołowinę natrzyj Olejem Mazowieckim, dopraw solą i pieprzem.

    grillowane warzywa i stek wołowy,mosso
  3. Suchą patelnię rozgrzej na dużym ogniu, połóż mięso i smaż, przewracając je co minutę, do uzyskania pożądanego stopnia wysmażenia (krwisty, średnio wysmażony, dobrze wysmażony). Usmażone mięso natrzyj pozostałym Sosem Sezamowym Mosso Impresje. Następnie pokrój je w paski i podawaj ułożone na grillowanych warzywach.

    grillowany stek wołowy, sos sezamowy mosso impresje

Niech mięso "odpocznie"!

Zanim pokroisz stek po usmażeniu, odstaw go na około 3 minuty, aby mięso „odpoczęło”.

Grillowanemu stekowi smaku dodaje:

Sosów szukaj w najbliższym hipermarkecie Auchan, Carrefour, Kaufland

Lubisz surowe warzywa?

Jeśli lubisz surowe warzywa, możesz przyrządzić sałatkę z rukoli, rzodkiewki, ogórka i pomidorków cherry. W tym towarzystwie stek również będzie smakował doskonale!

przygotowania: 20 minut
czas wykonania: 20 minut
czas potrzebny: 40 minut
ilość porcji: 2
kuchnia polska
Grill
smażenie
×