Kopytka z sosem sezamowym - Inspirowane Smakiem

Kopytka z sosem sezamowym

kopytka z sosem sezamowym

Kopytka sosem sezamowym i kaczką do idealny pomysł na smaczny i sycący obiad. Sos Sezamowy Mosso Impresje doskonale podkreśla smak kaczki, a podprażony sezam nadaje daniu chrupkości. Nie wierzysz? Przekonaj się!

Składniki

Na kopytka:

  • 1/2 kg utłuczonych ziemniaków
  • 1 jajko
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 4 łyżki mąki pszennej

 

Na sos:

  • 10 łyżek Sosu Sezamowego Mosso Impresje
  • 2 łyżki Mosso Olej Mazowiecki
  • 150 g filetu z kaczki
  •  4 średnie pieczarki
  • 1 łyżeczka miodu
  • 100 ml słodkiej śmietanki 18%
  • 1 mały pęczek natki pietruszki
  • 1 łyżka ziaren sezamu
  • sól, pieprz do smaku

 

Tej potrawie smaku dodaje:

Sosów szukaj w najbliższym hipermarkecie Auchan, Carrefour, Kaufland

PRZYGOTOWANIE:

  1. Do wystudzonych ziemniaków dodaj pozostałe składniki i wyrób ciasto. Podsyp pszenną mąką, uformuj wałek grubości ok. 3 centymetrów i potnij go skośnie na ok. 5- centymetrowe kawałki. Gotuj partiami w osolonym wrzątku przez 2 minuty od wypłynięcia.

  2. Filet z kaczki (bez skóry) potnij w 1- centymetrowe paseczki, wrzuć na mocno rozgrzaną patelnię z olejem i krótko podsmaż do zrumienienia. Następnie dodaj  pokrojone w cząstki pieczarki, miód i całość podduś przez ok. 2 minuty, po czym dodaj sos sezamowy, słodką śmietankę i przyprawy do smaku.

  3. Doprowadź do zagotowania. Na koniec dodaj pokrojoną natkę pietruszki i wymieszaj. Gorące kopytka wyłóż na talerze wraz z kaczką, polej Mosso Impresje Sosem Sezamowym  i posyp podprażonym na suchej patelni sezamem. Smacznego!

Tej potrawie smaku dodaje:

Sosów szukaj w najbliższym hipermarkecie Auchan, Carrefour, Kaufland

przygotowania: 40 minut
czas wykonania: 20 minut
czas potrzebny: 60 minut
ilość porcji: 2
kuchnia polska
Obiad
gotowanie
×