Kotlety jajeczne z kaszą jaglaną - Inspirowane Smakiem

Kotlety jajeczne z kaszą jaglaną

kotlety jajeczne z kaszą jaglaną

Bezmięsne kotlety stają się coraz bardziej popularne. A ich fanami zostają zarówno miłośnicy mięsa, jak ci, którzy zazwyczaj z niego rezygnują. Kotleciki jajeczne z kaszą jaglaną, wyrazistym sosem o smaku wasabi i dodatkiem sałatki z pomidorami i mozzarellą to świetna propozycja na wegetariański obiad.

Składniki

  • Sos o smaku Wasabi Mosso Impresje
  • 7 jajek
  • garść startego żółtego sera
  • 1 cebula
  • 100 g kaszy jaglanej
  • garść natki pietruszki
  • 1 pęczek szczypiorku
  • sól, pieprz
  • bułka tarta
  • olej do smażenia

Składniki sałatki (opcjonalnie)

  • mix sałat
  • pomidory
  • kuleczki mozzarelli
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz

Wegeburgery?

Chcesz przygotować wegańskiego burgera? Nie ma problemu! Wystarczy że przygotujesz większe kotlety jajeczne. Świetnie zastąpią mięsną „wkładkę”.

Tej potrawie smaku dodaje:

Sosów szukaj w najbliższym hipermarkecie Auchan, Carrefour, Kaufland

PRZYGOTOWANIE:

  1. Ugotuj na twardo 6 jajek, zalej zimną wodą i pozostaw do ostudzenia. Na patelni rozpuść masło i podsmaż pokrojoną cebulę.

    kotlety jajeczne z kaszą jaglaną
  2. Na tarce o grubych oczkach zetrzyj ostudzone jajka. Dodaj do nich jedno pozostałe surowe jajko, żółty ser, podsmażoną cebulę, pokrojony drobno szczypiorek oraz natkę pietruszki i ugotowaną kaszę. Dopraw solą i pieprzem oraz 2 łyżkami Mosso Impresje Sosu o smaku Wasabi. Wymieszaj dokładnie, aby połączyły się wszystkie składniki.

    kotlety jajeczne z kaszą jaglaną
  3. Następnie z masy formuj delikatnie kotleciki, obtocz w bułce tartej i smaż na złoty kolor na rozgrzanym oleju. Podawaj z ulubionymi sałatkami lub pieczonymi warzywami.

    kotlety jajeczne z kaszą jaglaną

Wegeburgery?

Chcesz przygotować wegańskiego burgera? Nie ma problemu! Wystarczy że przygotujesz większe kotlety jajeczne. Świetnie zastąpią mięsną „wkładkę”.

Tej potrawie smaku dodaje:

Sosów szukaj w najbliższym hipermarkecie Auchan, Carrefour, Kaufland

Co zrobić, by kolety nie były zbyt tłuste?

Po usmażeniu odstawiaj kotleciki na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, dzięki temu odsączysz nadmiar tłuszczu.

przygotowania: 20 minut
czas wykonania: 10 minut
czas potrzebny: 30 minut
ilość porcji: 4
kuchnia polska
Obiad
smażenie
×