Kurczak w orzechowej panierce - Inspirowane Smakiem

Kurczak w orzechowej panierce

Kurczak w orzechowej panierce

Spróbuj kurczaka w chrupiącej, orzechowej panierce! Dodatek kolorowych warzyw sprawia, że danie nie tylko prezentuje się apetycznie, lecz również smakuje wyśmienicie, a sezamowa nuta doskonale komponuje się z orzechami.

Składniki

  • Sos Sezamowy Mosso Impresje
  • 2 filety z kurczaka
  • ½ szkl. posiekanych orzechów włoskich
  • 1/3 szkl. bułki tartej
  • 1 jajko
  • sól, pieprz
  • Olej Mazowiecki Mosso do smażenia
  • 2 żółte pomidory
  • 2 czerwone pomidory
  • 2 cebulki dymki
  • garść świeżej bazylii

Zamarynuj mięso dzień wcześniej!

Kurczaka najlepiej zamarynować dzień wcześniej, dodatkowo możesz doprawić go solą i pieprzem.

PRZYGOTOWANIE:

  1. Filety umyj i osusz, przekrój w poprzek na pół. Rozbij tłuczkiem na płasko. Orzechy włoskie posiekaj drobno lub zblenduj.

    kurczak
  2. Kurczaka zamarynuj w Sosie Sezamowym Mosso Impresje i pozostaw w marynacie przynajmniej na 20 minut. Posiekane orzechy wymieszaj z bułką tartą. Jajko rozmieszaj widelcem.

    kura
  3. Każdy z filetów zanurz w jajku, a następnie obtocz panierką orzechową. Smaż na rozgrzanym Oleju Mazowieckim Mosso do zrumienienia z obu stron. Pomidory pokrój w plastry, posyp bazylią i pokrojoną w talarki cebulką. Przypraw solą i pieprzem, a na koniec skrop olejem.

    kura

Zamarynuj mięso dzień wcześniej!

Kurczaka najlepiej zamarynować dzień wcześniej, dodatkowo możesz doprawić go solą i pieprzem.

Kurczak z piekarnika

Kurczaka w panierce możesz upiec w piekarniku. Włóż go do piekarnika rozgrzanego do 200°C i piecz przez około 25 minut.

przygotowania: 35 minut
czas wykonania: 10 minut
czas potrzebny: 45 minut
ilość porcji: 4
kuchnia polska
Obiad
smażenie
×