Panzanella z pomidorami - Inspirowane Smakiem

Panzanella z pomidorami

sałatka chlebowa z podorami i oliwą, panzanella

Panzanella to toskańska sałatka na bazie czerstwego chleba i dojrzałych we włoskim słońcu pomidorów. Czarne oliwki i aromatyczny sos bazyliowy dodatkowo podkreślą wyjątkowy smak z południa Europy – spróbuj!

Składniki

  • Mosso Impresje Sos sałatkowy Bazyliowy
  • 1 duża bagietka
  • 3 pomidory czerwone
  • 3 pomidory żółte
  • 1 szklanka pomidorków cherry
  • 1 czerwona cebula
  • ½ szklanki czarnych oliwek
  • Garść świeżej bazylii
  • ½ szklanki orzechów pekan
  • 5 łyżek Oleju Mazowieckiego Mosso
  • 1 łyżka granulowanego czosnku (opcjonalnie)

Zrób grzanki na patelni!

Jeśli nie masz piekarnika, możesz przygotować grzanki na patelni, podprażając je partiami.

Sosów szukaj w najbliższym hipermarkecie Auchan, Carrefour, Kaufland

PRZYGOTOWANIE:

  1. Porwij bagietkę na małe kawałeczki, ułóż je w dużym naczyniu żaroodpornym lub na dużej płaskiej blaszce. Polej olejem, opcjonalnie przypraw czosnkiem granulowanym. Zapiekaj przez około 10 minut w 200°C.

    bagietka z oliwą
  2. Umyj i pokrój pomidory na mniejsze cząstki. Oliwki pokrój w plastry, a cebulę w półtalarki.

    różne rodzaje pomidorów
  3. Wymieszaj wszystkie składniki sałatki, na koniec dodaj podpieczone grzanki i polej Sosem Bazyliowym Mosso Impresje. Posyp z wierzchu posiekanymi orzechami pekan.

    sałatka chlebowa z pomidorami i sosem bazyliowym

Zrób grzanki na patelni!

Jeśli nie masz piekarnika, możesz przygotować grzanki na patelni, podprażając je partiami.

Sosów szukaj w najbliższym hipermarkecie Auchan, Carrefour, Kaufland

Przygotuj sałatkę wcześniej!

Sałatkę możesz przygotować wcześniej – wystarczy dodać grzanki tuż przed podaniem. Dzięki temu zachowają chrupkość.

przygotowania: 35 minut
ilość porcji: 3
×