Paszteciki z kapustą i grzybami z sosem sezamowym - Inspirowane Smakiem

Paszteciki z kapustą i grzybami z sosem sezamowym

paszteciki z kapustą i grzybami

Paszteciki, wypełnione farszem z kapusty i grzybów, doskonale sprawdzą się w roli przekąski na przyjęciach i imprezach. Są proste w przygotowaniu, a dodatkowym atutem jest to, że możesz podzielić je na tyle sztuk, ile tylko chcesz. Wytrawnego smaku doda im Sos sezamowy Mosso Impresje.

Składniki

  • Sos Sezamowy Mosso Impresje
  • 1 duży arkusz ciasta do pizzy
  • 500 g kapusty kiszonej
  • 40 g suszonych grzybów
  • 3 łyżki masła
  • 1 cebula
  • ½ szklanki białego sezamu
  • 1 jajko
  • sól, pieprz

Nie tylko kruche ciasto!

Zamiast ciasta kruchego możesz użyć ciasta francuskiego lub ciasta kruchego na tartę. Przy zakupie takiego ciasta przeczytaj, czy na pewno nadaje się do wytrawnych wypieków (niektóre gotowe ciasta są mocno słodzone i można ich użyć wyłącznie do wypieków słodkich).

Pasztecikom z kapustą i grzybami smaku dodaje:

Sosów szukaj w najbliższym hipermarkecie Auchan, Carrefour, Kaufland

PRZYGOTOWANIE:

  1. Suszone grzyby zalej gorącą wodą i odstaw na około 1-2 godziny aby wchłonęły wodę.

    paszteciki z kapustą i grzybami
  2. Na 3 łyżkach masła podsmaż pokrojoną cebulę. Dodaj następnie posiekaną drobno kapustę kiszoną oraz odsączone i posiekane grzyby. Całość dopraw ½ butelki Sosu Sezamowego Mosso Impresje. Całość smaż przez około 10 minut, mieszając od czasu do czasu. Odstaw do wystygnięcia.

    paszteciki z kapustą i grzybami
  3. Arkusz ciasta podziel na 3 części. Wyłóż farsz i zawiń ciasto w rulon. Pokrój na 1 -1,5 cm kawałki. Rozłóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch posmaruj rozkłóconym jajkiem i posyp białym sezamem. Piecz przez około 15 minut w temperaturze 220°C, aż wierzch pięknie się zarumieni.

    paszteciki z kapustą i grzybami

Nie tylko kruche ciasto!

Zamiast ciasta kruchego możesz użyć ciasta francuskiego lub ciasta kruchego na tartę. Przy zakupie takiego ciasta przeczytaj, czy na pewno nadaje się do wytrawnych wypieków (niektóre gotowe ciasta są mocno słodzone i można ich użyć wyłącznie do wypieków słodkich).

Pasztecikom z kapustą i grzybami smaku dodaje:

Sosów szukaj w najbliższym hipermarkecie Auchan, Carrefour, Kaufland

Przekąska czy drugie śniadanie?

Ciasto możesz podzielić na większe kawałki niż na paszteciki, dzięki temu zamiast przekąski możesz przygotować pyszne wytrawne bułeczki, które świetnie spiszą się jako drugie śniadanie do pracy.

przygotowania: 15 minut
czas wykonania: 15 minut
czas potrzebny: 30 minut
ilość porcji: 6-10
kuchnia polska
Przystawka
pieczenie
×